Jabłkowa owsianka

Kiedy wstaje się rano, a w domu panuje już chłód rzeczą dla mnie oczywistą jest wyciągnięcie rondelka, płatków owsianych i mleka.  Już kiedy się ją przyrządza, stając w ciepłych oparach mleka od razu robi się cieplej, milej, jakby czas zwolnił. Uwielbiam w niej to, że jest tak uniwersalna - w zależności od tego co do niej dodamy za każdym razem smakuje inaczej. 

Dzisiaj zapraszam Was na owsiankę z jabłkiem, rodzynkami, cynamonem, kardamonem, świeżym imbirem, skórką i sokiem z cytryny i miodem. Pysznie rozgrzewa i wspaniale smakuje. 



Składniki:

5 łyżek płatków owsianych zwykłych,
szklanka mleka,

1 jabłko,
garstka rodzynek,
skórka starta z 1/2 cytryny,
1 łyżka soku z cytryny,
1 łyżka miodu,
imbir świeży,
odrobina cynamonu,
odrobina kardamonu

Płatki owsiane zalałam wieczorem mlekiem i zostawiłam tak do rana - tak przygotowane płatki potrzebują tylko chwilę rano na zagrzanie.
Pokroić jabłko na kosteczkę, wrzucić do rondelka. Następnie dodać rodzynki, skórkę startą z cytryny, sok z cytryny, miód oraz świeżo starty imbir - ilość uzależniona od upodobań. Dodać odrobinę cynamonu i kardamonu - u mnie smak był delikatnie wyczuwalny. Całość dusić kilka minut, aż soki się zredukują.
Wyłożyć jabłka do miseczki, a do rondelka po duszeniu jabłek wlać mleko z płatkami owsianymi. Zagotować, dodać odrobinę soli, i podawać z wcześniej naszykowanymi jabłkami.
Smacznego.












Popularne posty