środa, 2 października 2013

Domowy ketchup

Zrobiłam go w zeszłym roku po raz pierwszy - ostatni otwarty słoiczek jest jeszcze w lodówce. Wspaniały przepis od Laury.
Domowy ketchup jest tak inny od tych sklepowych, a najlepszą jego zaletą jest to, że możemy go dostosować do własnych gustów. Ten ketchup jest idealny. Ma wspaniałą konsystencję, smak i kolor. Nadaje się też do smarowania pizzy, zamiast sosu pomidorowego :) 

Nie będę ukrywać, że roboty z tym trochę jest, zwłaszcza takiej czasochłonnej typu przecieranie pomidorów przez sito, ale w tym roku uskuteczniłam ten krok - użyłam sokowirówki. Idealnie się do tego sprawdziła!

Ostatnia szansa, żeby zrobić ten ketchup. Sezon zbliża się ku końcowi. Może zrobisz jeszcze kilka słoiczków w najbliższy weekend? 



Składniki:
(8 słoików po 330 ml*)

5 kg podłużnych pomidorów,
7 średnich sztuk cebuli,
2 sztuki czerwonej papryki,
1/2 średniej papryczki chilli,
125 ml octu spirytusowego,
3 łyżeczki soli kamiennej niejodowanej - do przetworów,
400 g cukru,
1 łyżeczka świeżo utartej gałki muszkatołowej,
1 łyżeczka pieprzu czarnego ziarnistego,
1/3 łyżeczki gorczycy,
1/3 łyżeczki ziela angielskiego,
1/3 łyżeczki goździków,
po 1 łyżeczce suszonych ziół: tymianek, oregano, bazylia

u mnie dodatkowo : dwie małe suszone papryczki chilli**

Umyte i oczyszczone pomidory należy pokroić na kilka części. Wrzucić do dużego garnka, ustawić na średnim ogniu i gotować, regularnie mieszając. Kiedy będą się już rozpadać, należy przetrzeć je przez sito - ja użyłam do tego sokowirówki - ewentualnie odpady wyrzucane przez sokowirówkę można jeszcze przetrzeć, żeby nic się nie zmarnowało.

W młynku należy zmielić przyprawy : pieprz czarny, gorczycę, ziele angielskie i goździki. Papryki - zarówno chilli, jak i zwykłą czerwoną - należy wypestkować i pokroić. Cebulę obrać i pokroić. Dodać je do przetartych pomidorów, doprawiając zmielonymi przyprawami. Ponownie ustawić na średnim ogniu i mieszać regularnie. Kiedy warzywa będą miękkie należy je zmiksować przy użyciu blendera. Dodać cukier, sól, ocet, zioła i dalej gotować na średnim ogniu. Ketchup powinien być gęsty, zredukowanie zajmuje ok. 2 godzin.

Autorka przepisu ketchupu nie pasteryzuje, po prostu słoiki wypełnia gorącym ketchupem, zakręca je i odkłada do góry dnem i okrywa szczelnie kocem, aby proces schładzania był wolniejszy.
Ja natomiast ketchup pasteryzuję w piekarniku. Umyte i wysuszone słoiki wkładam do zimnego piekarnika i nagrzewam do 120 stopni, kiedy piekarnik się nagrzeje wypiekam słoiki około 15-20 minut. Po upływie tego czasu wyciągam słoiki i napełniam je ketchupem. Zakręcone słoiki wkładam z powrotem do piekarnika na kolejne 20 minut. Następnie wyłączam piekarnik i zostawiam w nim słoiki do wystygnięcia.

Smacznego

* Robię z podwójnej porcji, ona idealnie wystarcza u nas na rok. Z podwójnej porcji wychodzi 16 słoiczków po 330 ml.
** możecie dać więcej chilli, żeby był pikantniejszy, albo więcej ziół, żeby był w smaku bardziej ziołowy - próbujcie i doprawiajcie, aby dla Was był idealny!













17 komentarzy :

  1. super, ja też robię, kto raz spróbuje domowego ketchupu już nigdy nie wróci do sklepowego, polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda? Domowy jest po prostu idealny :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  2. Jeszcze nie robiłam domowego ketchupu, ale kusi, kusi. Szcególnie takie przepisy jak ten. Przetwory z pomidorow są pyszne i zdecydowanie inne w smaku niż kupne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, dokładnie! Od pierwszego spróbowania ketchupu domowego stwierdziliśmy, że to jest właśnie to! :)

      Usuń
  3. bardzo soczyście i smakowicie wygląda, kusi wyglądem, choć nie jadam za często ketchupu, mam chęć spróbować - coockie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę :) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  4. Na szczęście mam już zapas keczupu, ale gdyby nie to,
    pobiegłabym od razu po pomidory, tak pysznie Twój sos wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pięknie dziękuje :) Może skusisz się w przyszłym roku :) Pozdrawiam!

      Usuń
  5. czy.. zamiast octu spirytusowego mogę użyć balsamicznego?? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie próbowałam dodawać octu balsamicznego do ketchupu. Z pewnością można, ale będzie już inaczej smakował!

      Usuń
  6. Wiesz, co? Sposób z sokowirówką jest niegłupi, tylko... sokowirówki nie mam :-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to zawsze zostaje przecieranie przez sitko :) Chyba, że jakiś przecierak może?

      Usuń
  7. Ale Ci zazdroszczę domowego ketchupu. Mnie na razie brak mi zapału :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj, a zobaczysz, że jak raz zrobisz to przepadniesz :)

      Usuń
  8. Hello,

    We love your recipes, they are so yummy. Would be delighted if you can share your recipes with us at http://ipinrecipes.com a community for food bloggers and food lovers. With ipinrecipes.com you can pin recipes directly from your blog and your recipes will be published immediately with no editorial review. So why to wait join our community and start pinning recipes you like.

    Happy Pinning!!!

    Regards
    iPinRecipes Team

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...