poniedziałek, 21 października 2013

Jabłkowa owsianka

Kiedy wstaje się rano, a w domu panuje już chłód rzeczą dla mnie oczywistą jest wyciągnięcie rondelka, płatków owsianych i mleka.  Już kiedy się ją przyrządza, stając w ciepłych oparach mleka od razu robi się cieplej, milej, jakby czas zwolnił. Uwielbiam w niej to, że jest tak uniwersalna - w zależności od tego co do niej dodamy za każdym razem smakuje inaczej. 

Dzisiaj zapraszam Was na owsiankę z jabłkiem, rodzynkami, cynamonem, kardamonem, świeżym imbirem, skórką i sokiem z cytryny i miodem. Pysznie rozgrzewa i wspaniale smakuje. 



Składniki:

5 łyżek płatków owsianych zwykłych,
szklanka mleka,

1 jabłko,
garstka rodzynek,
skórka starta z 1/2 cytryny,
1 łyżka soku z cytryny,
1 łyżka miodu,
imbir świeży,
odrobina cynamonu,
odrobina kardamonu

Płatki owsiane zalałam wieczorem mlekiem i zostawiłam tak do rana - tak przygotowane płatki potrzebują tylko chwilę rano na zagrzanie.
Pokroić jabłko na kosteczkę, wrzucić do rondelka. Następnie dodać rodzynki, skórkę startą z cytryny, sok z cytryny, miód oraz świeżo starty imbir - ilość uzależniona od upodobań. Dodać odrobinę cynamonu i kardamonu - u mnie smak był delikatnie wyczuwalny. Całość dusić kilka minut, aż soki się zredukują.
Wyłożyć jabłka do miseczki, a do rondelka po duszeniu jabłek wlać mleko z płatkami owsianymi. Zagotować, dodać odrobinę soli, i podawać z wcześniej naszykowanymi jabłkami.
Smacznego.












16 komentarzy :

  1. Jest piękna :) Też uwielbiam owsianki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę! Nie dość, że pyszne to jeszcze zdrowe, prawda?!

      Usuń
  3. takie owsianki sprawiają, że każdy poranek staje się jeszcze przyjemniejszy - uwielbiam to :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Owszem! Dlatego generalnie uwielbiam śniadania - dzięki nim każdy poranek z burego może przeistoczyć się w piękny ze wspaniałym nastrojem :)

      Usuń
  4. Tak jak zazwyczaj owsianki są bardziej odpychające niż zachęcające , tak tą pochłonęłabym od razu :D Cudowne zdjęcia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet nie wiesz jak cieszą mnie te słowa! Dziękuje!

      Usuń
  5. Uwielbiam owsiankę, twój sposób jest bardzo smakowity ! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  7. Jestem u Ciebie pierwszy raz, ale z pewnością nie ostatni! Przepyszne przepisy, cudowne zdjęcia i zachęcające opisy :) Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. hmm, ciekawi mnie dodatek tego imbiru. nie wychodzi za ostre?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj nie, ale dzięki imbirowi jest cudownie rozgrzewające - my bardzo lubimy imbir więc dodajemy go więcej! :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...