poniedziałek, 29 lipca 2013

Lody z czarnej porzeczki

Bardzo lubię porzeczki.
Kiedy jeszcze mieliśmy drzewka na działce zbierałam do miseczki, zasypywałam cukrem i jadłam ogrzewając twarz w słońcu.
 Jakie to było dobre!
Teraz porzeczki dodatkowo lubię w lodach i domowym kisielu. Pyszności.


Zapraszam Was dzisiaj na pyszne lody.
Na bazie serka mascarpone, śmietany kremówki i owoców.
Bardzo proste, szybkie i pyszne.






Składniki:

300 g czarnych porzeczek,
ok. szklanki cukru,
275 ml śmietanki kremówki,
140 g serka mascarpone


Czarne porzeczki umyć, wrzucić do rondelka, zasypać cukrem i wstawić na średni ogień.
Gotować ok. 10 minut, aż owoce będą się rozpadać, a cukier rozpuści. Po tym czasie ściągnąć z ognia  i przetrzeć przez sito. Dokładnie wystudzić i schłodzić w lodówce.
Wystudzone owoce wymieszać z serkiem mascarpone, następnie dodać ubitą śmietankę kremówkę. Całość delikatnie wymieszać.
Tak przygotowaną masę wlewamy do maszynki do lodów, dalej postępując zgodnie z dołączoną instrukcją od producenta.
Smacznego.






środa, 24 lipca 2013

Babeczki z jagodami

Zapraszam na pyszne, wilgotne babeczki.
W środku mają ukryte jagody, taka mała niespodzianka podczas jedzenia.
Podane z chmurką bitej śmietany i polane sosem jagodowym.
Pyszne.




Składniki:

160 g mąki pszennej,
szczypta soli,
100 g cukru,
1/4 łyżeczki sody,
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
opakowanie cukru waniliowego,
160 g gęstego jogurtu naturalnego,
1 jajko,
3 łyżki oleju rzepakowego,
20 g śmietanki kremówki 30 %

100 g jagód,
3 łyżki cukru

do podania : bita śmietana

Jagody oczyścić i włożyć do rondelka. Zasypać cukrem i gotować na małym ogniu do czasu, aż lekko zaczną się rozpadać, a sok troszkę zredukuje.


W jednej misce wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki, dodać do tego wszystkie mokre i dokładnie wymieszać.
Mufinki piekłam w foremkach silikonowych z Ikei - wysmarowałam je olejem, następnie nałożyłam dwie płaskie łyżki ciasta, łyżeczkę jagód, przykrywając je resztą ciasta. 
Z podanych składników wyszło mi 6 babeczek. Piec w temp. 170 stopni przez 25-30 minut.
Podałam z bitą śmietaną i pozostałym zredukowanym sosem z rondelka.

Smacznego.










wtorek, 23 lipca 2013

Targowy zawrót głowy... czyli sałatka!


Tyle warzyw wszędzie, tyle smaków i możliwości! Tyle kolorów!
A kiedy zostanie nam troszkę tego i owego do wykorzystania idealna jest ... sałatka!

Trochę kaszy, warzyw, dressingu i gotowe :)
Smaczne, zdrowe, kolorowe i szybkie - czego można chcieć więcej? 




Składniki:

1/2 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej perłowej,
garść zielonej fasolki szparagowej,
garść zielonego groszku,
garść bobu,
5-6 pomidorków koktajlowych,
2 rzodkiewki,
40 g twarogu

1/2 natki pietruszki,
1/2 pęczka koperku,
ząbek czosnku,
olej rzepakowy - kilka łyżek

ew. wędzona ryba, jajko, pierś kurczaka


Fasolkę szparagową, groszek i bób należy oczyścić i ugotować. Po ugotowaniu należy obrać bób ze skórki.
Do miski / talerza wkładamy kaszę, pokrojoną na pół fasolkę szparagową, obrany bób i groszek.
Dodajemy pokrojone na połówki lub ćwiartki pomidorki i pokrojone w pół talarki rzodkiewki, na wierzch rozkruszamy twaróg.
Natkę, koperek, czosnek i olej rzepakowy miksujemy za pomocą blendera. Uzyskanym dressingiem polewamy sałatkę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smacznego.





poniedziałek, 22 lipca 2013

Limo-lemoniada ... czyli smak letniego orzeźwienia!

Dosłownie z trzy dni temu przez przypadek natrafiłam na przepis.
Zdjęcia przedstawiały bardzo apetyczny napój i od razu nabrałam ochoty żeby coś takiego zrobić.

Dzisiaj przedstawiam Wam moją interpretację letniego orzeźwienia. 
Smak letnich owoców i cytrusów, pyszne z dużą ilością lodu!

A co do  nazwy - pytałam Was w sobotę na Facebook'u o nazwę - było albo limoniada, albo lemoniada,
więc niech pozostanie limo-lemoniada ;) 



Składniki:

10 sztuk moreli - obranych, bez pestek,
2 brzoskwinie - obrane, bez pestek, 
1 nektarynka - obrana, bez pestki,
sok z 1/2 cytryny,
sok z 4 limonek,
miód - u mnie z kwiatów pomarańczy*,
cukier trzcinowy*,
woda gazowana,
imbir - opcjonalnie

Morele, brzoskwinie i nektarynkę wkładamy do pojemnika od blendera, dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i limonek, starty imbir, wsypujemy cukier, dodajemy miód i całość dobrze miksujemy.

Bierzemy szklankę, dodajemy dużo lodu, wlewamy część owocowej mikstury i dolewamy wody.
Ozdabiamy plasterkami cytryny i limonki.

Smacznego :)

* ilość wg uznania







niedziela, 21 lipca 2013

Na obiad... smaki polskiego lata!

Zapraszam Was dzisiaj na kurczaka. Kurczaka, który pachnie i smakuje polskim latem.
Z marchewką, bobem, zielonym groszkiem i całymi pęczkami koperku i pietruszki.
To wszystko w kremowym, śmietanowym sosie.
Pyszne.




Składniki:

3 pojedyncze piersi kurczaka, 
2 duże marchewki,
garść zielonego groszku,
2 garści bobu,
śmietana kremówka - duże opakowanie,
pęczek koperku,
pęczek natki pietruszki,
ząbek czosnku,
olej rzepakowy,
sól, pieprz

Marchewki oczyścić i pokroić w talarki. Wszystkie warzywa należy chwilkę podgotować, a później przelać zimną wodą. 
Podgotowany bób obrać ze skórki.

Koperek i natkę pietruszki umieścić w pojemniku blendera, dodać ząbek czosnku i olej rzepakowy, 
całość dobrze zmiksować do uzyskania gładkiego sosu.

Kurczaka umyć i oczyścić, grubsze piersi przekroić wzdłuż, doprawić solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni usmażyć piersi kurczaka na złoty kolor, następnie zdjąć z patelni i wlać śmietankę - wlałam duże opakowanie śmietanki, w razie potrzeby podlać jeszcze wody. Po chwili dodać uzyskany wcześniej koperkowo-pietruszkowy sos (ilość według uznania) i chwile podgotować. Następnie dodać podsmażonego kurczaka i warzywa. Doprawić solą i pieprzem. Całość dusić około 20 minut na niewielkim ogniu.

Smacznego.




czwartek, 18 lipca 2013

Razowe placuszki z jagodami

Zapraszam Was na pyszne razowe placuszki. Puszyste i bardzo sycące.
Z  jagodami. Na jogurcie naturalny. 



Składniki:
Z przepisu wyszło 9 sztuk.

80 g mąki pszennej razowej*,
40 g mąki pszennej tortowej,
2 łyżki cukru,
1/2 łyżeczki sody,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
szczypta soli,
1 łyżeczka cukru waniliowego,
1 jajko,
130 g jogurtu naturalnego **,
2 łyżki oleju rzepakowego,
70 g jagód

do podania : jogurt naturalny, miód, jagody

W misce wymieszać ze sobą wszystkie składniki oprócz jagód, 
na koniec wmieszać delikatnie owoce w masę. 
Smażyć na rozgrzanej, nieprzywierającej patelni.
Podawać z jogurtem naturalnym, miodem i jagodami.

Smacznego.

* u mnie mąka z dużą zawartością otrąb
** użyłam jogurtu o małej zawartości tłuszczu








wtorek, 16 lipca 2013

Sałatka z pęczakiem

W dzieciństwie kasza była dla mnie prawdziwą zmorą!
Nie mogłam znieść jej zapachu i smaku. Na obiadach u babci, gdzie kasza często gościła, dziadek zabierał mnie na tajne narady do swojego pokoju - w ukryciu zjadał wszystko za mnie :)
Nie wiem czy do kaszy dorosłam, czy zasmakowała mi robiona na moje sposoby, ale fakt faktem teraz ją uwielbiam! Nie ważne czy gryczana, czy pęczak, czy jaglana, czy .... !

Dziś proponuję sałatkę z pęczakiem. Pyszną i sytą! Z dużą ilością warzyw i z ziołami.
Idealna na lunch, kolację czy jako dodatek do dań z grilla.



Składniki:

1/2 szklanki kaszy pęczak,
1 średnia cukinia,
garść świeżego szpinaku,
garść pomidorków koktajlowych,
garstka ugotowanego zielonego groszku,
1 większy ogórek gruntowy,
mini mozarella lub twaróg,

olej rzepakowy


Dressing:

1/2 pęczka koperku,

1/2 pęczka natki pietruszki,
garść liści mięty,
ząbek czosnku,
sól, pieprz,
olej rzepakowy - kilkanaście łyżek


Kasze należy ugotować i przestudzić. Warzywa dokładnie umyć.
Cukinię pokroić za pomocą obieraczki na podłużne wstążki. Podgrzać olej na patelni i dosłownie minutkę przesmażyć. Pokroić pomidorki na połówki lub na ćwiartki. Ogórka w talarki lub pół talarki.

W naczyniu blendera miksujemy bardzo dokładnie koperek, pietruszkę, mięte, czosnek i olej rzepakowy - ilość oleju najlepiej dostosować do własnych upodobań. Powstały miks ma być gładki i zdatny do polewania sałatki.

Na talerz, bądź półmisek wykładamy kaszę, układamy wszystkie przygotowane warzywa, całość polewamy dressingiem.

Smacznego!










piątek, 12 lipca 2013

Pavlova z czereśniami, wodą różaną i pistacjami!

Ostatnio pisałam Wam o swojej nowej zabawce - maszynce do lodów! 

Wiecie jaka jest dodatkowa korzyść z robienia lodów w domu, takich z żółtkami?
Dodatkowym plusem są pozostałe białka, nawet się nie obejrzycie i nagle kilkanaście białek znajduje się w zamrażalniku! 
W sam raz na zrobienie Pavlovej czy innych bezowych tortów!

Dzisiaj zapraszam Was na Pavlovą z bitą śmietaną i czereśniami skąpanymi w aromacie róży. 
Całość wieńczą rozsypane po wierzchu pistacje. 
Pyszności!





Składniki:

6 białek z jajek o rozmiarze L,
310 g cukru,
szczypta soli,
1 i 1/2 łyżeczki białego octu winnego,
1 i 1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej,


800 g wydrylowanych czereśni,
1/4 szklanki wody,
5 łyżek cukru,
2 łyżki wody różanej*,


450 ml śmietany kremówki**,
4 łyżki cukru pudru,
ew. skórka starta z cytryny,

garstka pistacji


Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni.
Białka należy ubić z dodatkiem szczypty soli, następnie dodawać po łyżce cukru cały czas miksując do uzyskania sztywnej i błyszczącej masy. Powstałą masę wykładamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, dla ułatwienia możemy narysować sobie okrąg ołówkiem.
Formujemy kształt bezy i wkładamy do piekarnika.
Pieczemy w 160 stopniach przez 15 minut, następnie zmniejszając temperaturę do 120 stopni. Dalej piekłam przez godzinę, następnie dalej zmniejszając temperaturę do 100 stopni dosuszając przez kolejną godzinę.
Tak pieczona beza jest chrupka z zewnątrz, a w środku delikatna i piankowa.
Po upieczeniu bezę należy całkowicie wysuszyć.

Oczyszczone i wydrylowane czereśnie wrzucamy do rondelka i podlewamy wodą, dodajemy cukru i gotujemy do wyparowania większości powstałego syropu. Zajmie to ok. 10 minut. Ściągamy z ognia i dodajemy wodę różaną. Odstawiamy do ostygnięcia, próbując nie wyjeść większości czereśni ;)

Ubijamy śmietanę kremówkę z cukrem pudrem na sztywną masę.
Wyłuskane pistacje siekamy nożem.

Na wierzch bezy wykładamy bitą śmietanę, układamy czereśnie i posypujemy całość siekanymi pistacjami.


*aromat różny jest delikatnie wyczuwalny, taka przysłowiowa kropka nad i :)
** do kremówki możemy dodać mascarpone, wtedy krem będzie sztywniejszy,
śmietana z taką ilością cukru nie jest bardzo słodka

Smacznego :)












niedziela, 7 lipca 2013

Pieczona dorada

Uwielbiam ryby. Te małe i te duże.
Mogłabym jeść je codziennie na obiad czy kolację.
Im prościej przyrządzone tym lepiej. Tak niewiele im potrzeba do dobrego smaku - świeże zioła, czosnek i cytrynka. 
Tyle wystarczy do szczęścia.



Składniki na 2 porcję:

2 dorady,
skórka starta z cytryny,
kilka plasterków cytryny,
1 ząbek czosnku,
natka pietruszki,
1/3 natki koperku,
garść listków świeżego oregano,
garść listków świeżej bazylii,
oliwa z oliwek,
sól, pieprz

Ryby umyć, oczyścić i osuszyć. Doprawić solą i pieprzem, a
do środka wkładamy zioła, pokrojoną cytrynę oraz pokrojony w plasterki czosnek.
Następnie startą skórką z cytryny posypać wierzch ryby i wstawić do piekarnika nagrzanego 
do temperatury 200 stopni i piec ok. 20 min.

Smacznego.







czwartek, 4 lipca 2013

Brzoskwiniowe racuszki

Przez kilka lat na "mój" targ przyjeżdżał Pan, od którego zawsze kupowałam brzoskwinie i arbuzy!
Czysta poezja! Można było brać w ciemno, a zawsze były idealnie słodkie!
Najpiękniejsze brzoskwinie jakie widziałam, najsłodsze i takie soczyste!
Sok ściekał po palcach i brodzie! Jaka to była frajda, uśmiech na twarzy gwarantowany :)
Pan już na targ nie przyjeżdża, a owoce muszę szukać w innych miejscach!
Tęsknie za owocami, które sprzedawał.

A brzoskwinie uwielbiam! Lubię ich lekko włochatą skórkę i słodki miąższ.
Lubię ich kolor i zapach!
Zapraszam Was dziś na śniadaniową propozycję z ich udziałem. 
Racuszki z kawałkami brzoskwiń i skórką cytrynową! 
Wspaniale smakują z greckim jogurtem, kawałkami brzoskwiń i miodem.



Składniki:

150 g mąki pszennej,
100 ml letniego mleka, 
4 łyżki cukru,
1 jajko,
1 łyżeczka suchych drożdży,
szczypta soli,
skórka starta z cytryny,
2 brzoskwinie*

Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, sól i drożdże - całość wymieszać. Następnie dodać startą skórkę z cytryny, jajko i mleko. Dokładnie wymieszać trzepaczką na gładką masę.
Dodać pokrojone brzoskwinie i wmieszać w ciasto łyżką.
Tak przygotowane ciasto przykryć folią spożywczą bądź ręcznikiem kuchennym i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę.

Ciasto nabierać za pomocą łyżki, smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zezłocenia. 
Usmażone racuszki odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem kuchennym.
Świetnie smakują z greckim jogurtem, świeżymi brzoskwiniami i miodem.

Smacznego!

* 2 średnie brzoskwinie, u mnie pozbawione skórki, pokrojone w małe kawałeczki ( ok. 120 g)



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...