czwartek, 18 grudnia 2014

Klementynki w syropie


Pyszne klementynki w syropie z dodatkiem wanilii i wody z kwiatów pomarańczy. Pyszne i bardzo aromatyczne! Idealne jako jadalny prezent pod choinkę lub jako dodatek do deserów czy ciast. 
A do czego świetnie się sprawdzą zobaczycie już jutro :) 






Składniki:

8 większych klementynek,
2 szklanki cukru,
4 szklanki wody,
1 laska wanilii,
2 łyżki wody z kwiatów pomarańczy

Klementynki bardzo dobrze wyszorować, wysuszyć i pokroić w plasterki - średniej grubości.
W garnuszki umieścić cukier oraz wodę, całość doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10 minut na średnim ogniu. Do podgotowanego syropu dorzucić przeciętą laskę wanilii oraz wodę z kwiatów pomarańczy, a po chwili dołożyć plastry klementynek.
Kiedy całość zacznie się gotować zmniejszyć ogień i przykryć garnek papierem do pieczenia, dobrze przykładając do powierzchni syropu. Klementynki gotujemy na małym/ średnim ogniu przez 15-20 minut, aż skórka będzie miękka.
Plastry przekładamy delikatnie do wyparzonego słoika, zalewamy syropem i zamykamy.

Klementynki świetnie nadają się do deserów i ciast.


Smacznego :)



2 komentarze :

  1. Ciekawa propozycja i ładna dekoracja :>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy! :) Klementynki pachną cudnie i smakują jeszcze lepiej ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...