Tarta z ricottą i świeżymi owocami


Mówiłam Wam kiedyś, że wiele lat temu serniki mogły dla mnie nie istnieć? Miłością do serowych ciast zapałałam dość późno, ale to taki rodzaj miłości, który z pewnością zostanie ze mną na zawsze!
Dzisiejsza propozycja to taka mini wersja sernikowa. Jeśli przygotujecie wcześniej kruche ciasto to przygotowanie "farszu" i upieczenie zajmie wam dosłownie 45 minut! Ciasto jest kruche i maślane, a masa z ricottą jest kremowa, z lekko cytrynową nutą! Pyszna!Idealnie smakuje ze świeżymi owocami. 

Sami długo zastanawialiśmy się z jakimi owocami najchętniej byśmy ją zjedli i tu chyba przeważyła nasza tęsknota za ciepłą i słoneczna pogodą. Zamarzyliśmy o letnich owocach! Potrzeba zjedzenia słodkich truskawek czy malin była tak silna, że jedyne co w tym momencie mogliśmy zrobić to chwycić za telefon i zadzwonić do MAKRO! Dział z owocami stanął na wysokości zadania i na czas zamówił dla nas pyszne owoce! Pewnie pomyślicie - tak pyszne?! jasne, pewnie są bez smaku, a tylko ładnie wyglądają! A wiecie jakie było nasze zaskoczenie, kiedy truskawki pachniały truskawkami i były słodziutkie?! Dobrze, że mieliśmy większą ilość niż potrzebowaliśmy, bo przynajmniej z czystym sumieniem można było je podjeść przy pracy ;).
Ta tarta wprowadziła nas w błogą rozkosz! Dosłownie chciałoby się, aby czas mógł natychmiast zwolnić, a zima zamieniła się chociaż w słoneczną wiosnę!




Składniki na ciasto:

230 g mąki pszennej,
25 g cukru pudru,
szczypta soli,
140 g zimnego masła,
1 duże jajko,
2 łyżki zimnej wody

Mąkę, cukier i sól wsypać do miski, dodać pokrojone masło i dobrze posiekać nożem, albo użyć siekacza do ciasta kruchego. Następnie dodajemy jajko oraz wodę i szybko zagniatami ciasto, które następnie wykładamy na folię spożywczą, zawijamy i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Po godzinie kiedy ciasto jest już schłodzone rozwałkowujemy je na oprószonym mąką blacie i wykładamy formę do tarty ( u nas o średnicy 25 cm). Tak przygotowane ciasto chowamy ponownie do lodówki na 1 godzinę, po tym czasie nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego piekarnika 
do 180 stopni i pieczemy z obciążeniem (na ciasto wykładamy papier do pieczenia i wysypujemy groszki ceramiczne, albo fasolę czy groch) przez 15 minut, a następnie ściągamy obciążenie i dopiekamy jeszcze 10 minut.
Podpieczone ciasto wyciągamy z piekarnika, odstawiamy na kratkę do przestudzenia. 


Składniki na tartę:

500 g miękkiej ricotty,
100 g mascarpone,
100 ml śmietanki kremówki 30%,
2 duże jajka,
100 g cukru pudru,
ostarta skórka z 1 cytryny

Wszystkie składniki tarty umieścić w misce i dokładnie zmiskować do uzyskania gładkiej masy.
Tak przygotowane nadzienie wylać na podpieczony spód tarty i włożyć delikatnie do piekarnika nagrzanego do 170 stopni piec przez 40 minut. Upieczoną tartę studzić na kratce.

Ps. Jeśli brzegi ciasta zbytnio się rumienia możemy je przykryć folią aluminiową.

dodatkowo:
 250 g świeżych truskawek,
200 g świeżych malin,
150 g świeżej czerwonej porzeczki,
świeże listki mięty
cukier puder

Wystudzoną tartę dekorujemy owocami, listkami mięty i oprószamy cukrem pudrem.
Podajemy schłodzoną.

Smacznego :)









Popularne posty