Zimowe semifreddo z migdałami w cynamonowo - cukrowej skorupce i korzennymi ciasteczkami

Mieliśmy zupełnie inny pomysł na ten wpis, chcieliśmy zrobić zdrowszy deser, ale czyż właśnie w zime nie powinniśmy poprawiać sobie nastroju czymś dobrym i kalorycznych, co zrekompensuje nam brak słońca i zimno?! Już samo przygotowywanie migdałów, zanurzanie ich w cynamonowym karmelu sprawia, że przenosimy się w świąteczny klimat, a aromat przypraw otula nas jak ciepły koc. Czy jest coś lepszego niż przygotowanie miseczki cudownie smakowitego sosu karmelowego, błyszczącego masłem i kremowego od śmietanki? Jest! Połączenie tego wszystkiego w jedno, razem ze smakiem ciasteczek korzennych, likieru i lodów! Rany! Jakie to pyszne!
Nasza dzisiejsza propozycja to pyszne, kremowe semifreddo z migdałami w cynamonowo -cukrowej skorupce, z korzennymi ciasteczkami, likierem Baileys i sosem karmelowym! Cudowne zimowe smaki, aż ciężko się od nich oderwać! Koniecznie zróbcie, bo to mało pracy, a efekt końcowy z pewnością Was zadowoli!


Semifreddo przygotowaliśmy dzięki robotowi* planetarnemu Tefal Masterchef Gourmet, w którym ubijaliśmy zarówno śmietankę, białka, jak i ucieraliśmy żółtka z cukrem. Wykonywaliśmy to wszystko przy pomocy końcówki do mieszania. Cała praca szła bardzo sprawnie! Ruch planetarny głowicy pozwolił na optymalne połączenie składników. Robot jest wielofunkcyjny – różne akcesoria w zestawie zapewniają uniwersalne zastosowanie.
Do przygotowania migdałów wykorzystaliśmy patelnię** ceramiczną Tefal Ceramic Control White To nasze pierwsze doświadczenie z patelnią ceramiczną i zupełnie szczerze jesteśmy nią zachwyceni! Przygotowaliśmy już na niej śniadania, nic nie przywierało, pięknie się czyści i nie widać żadnych zarysowań czy zadrapań!
Blender ręczny Tefal Infiny Force (z przystawką do majonezu i sosów)*** wykorzystywaliśmy po raz kolejny. Towarzyszy nam już w trzecim proponowanym przez nas przepisie i w dalszym ciągu jesteśmy nim zachwyceni! Mały pojemnik blendera sprawdza się idealnie! W mig miksuje na drobne kawałki i świetnie poradził sobie zarówno z ciasteczkami, jak i migdałami!
Sos karmelowy przygotowaliśmy w rondelku**** z naszego zestawu garnków Tefal Duetto. Rondelek, jak i cały zestaw garnków ma grube dno, które przydaje się przy przygotowywaniu różnych dań dobrze rozprowadzając ciepło. Z przygotowaniem karmelu nie było żadnych problemów, nic się nie przypalało i przywierało, a sos karmelowy wyszedł absolutnie przepyszny!

KONKURS!!!!!

Pamiętacie, że trwa konkurs i możecie wziąć w nim udział!? Jeśli wejdziecie na FB Tefal  znajdziecie tam już dwa albumy ze zdjęciami i propozycjami wszystkich blogerów na śniadania i obiady! Za chwilę dołączy trzeci, już ostatni album z deserami! Liczą się Wasze "lajki" i Wasze propozycję na dania z wykorzystaniem sprzętu, którego my użyliśmy w danym przepisie! Komentarze (propozycje) piszcie pod naszymi zdjęciami na FB Tefal. My wybierzemy najciekawsze pomysły i Was nagrodzimy! Mamy dla Was 5 nagród, a jeśli wygramy z innymi blogerami na ilość "lajków" zdobędziemy dla Was kolejnych 6 nagród! Gwarantowane nagrody to: blender ręczny Tefal Infiny Force, parowar Tefal Vitacuisine Compact, garnki - zestaw 10 częściowy Tefal Intuition, patelnia Tefal Talent 26 cm oraz patelnia ceramiczna Tefal White Control 21 cm. Jeśli zbierzemy najwięcej lajków ze wszystkich dojdzie do tego m.in. robot planetarny Tefal Masterchef Gourmet, patelnia Tefal Talent naleśnikowa i super wyciskarka Tefal Infiny Press! Zdecydowanie warto!

Lajki i komentarze (propozycje dań) zamieszczajcie już w dwóch albumach:

- śniadanie - propozycja musi być z wykorzystaniem choć jednego ze sprzętów, które my użyliśmy (blender, parowar) - KLIK
- obiad - propozycja musi być z wykorzystanie choć jednego ze sprzętów, które my użyliśmy (blender, parowar, garnek, robot planetarny) - KLIK
Pamiętajcie liczą się zarówno Wasze "lajki", jak i propozycje dań w komentarzach pod zdjęciami!




Składniki na semifreddo:

400 ml śmietanki,
75 g cukru pudru,
3 łyżki likieru Baileys,
2 jajka,
szczypta soli,
ok. 150 g ciasteczek korzennych,
migdały w cynamonowo - cukrowej skorupce

Do misy robota* wbić żółtka, dodać połowę cukru i ubić do puszystej, jasno żółtej masy.
Ubitą zawartość przełożyć do miseczki i do czystej misy włożyć białka, które należy ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Ubite białka przekładamy do miseczki, a w czystej misie umieszczamy śmietankę kremówkę i ubijamy ją na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Do ubitej śmietanki dodajemy likier Baileys i jeszcze chwilę miksujemy.
Do tak przygotowanej śmietanki dodajemy masę z żółtek i cukru, dobrze mieszamy przy pomocy trzepaczki lub szpatułki, a następnie dodajemy ubitą pianę z białek delikatnie wmieszając ją do masy. Na koniec dodajemy 3/4 wcześniej zmiksowanych na mniejsze/średnie wielkości migdały w cynamonowo -cukrowej skorupce i dokładnie mieszamy.
Keksówke o wymiarach dolnych 27 x 8 cm wykładamy dokładnie folią spożywczą, na dół wysypujemy część zmiksowanych migdałów, wykładamy połowę masy śmietanowo -jajecznej, wysypujemy warstwę wcześniej zmielonych w pojemniku blendera *** ciasteczek korzennych, następnie wykładamy resztę masy śmietanowej i wykańczamy całość warstwą ciasteczek korzennych. Przykrywamy lekko folią spożywczą i chowamy do zamrażalnika na minimum 4-5 godzin, choć u nas na całą noc.
Przed podaniem wyciągnąć z zamrażalnika i pozostawić chwilę w temperaturze pokojowej, aby łatwiej móc pokroić na kawałki.
Semifreddo podajemy na talerzykach lub w miseczkach polane sosem karmelowym i posypane resztą zmielonych/ posiekanych migdałów w skorupce cynamonowo -cukrowej.


Składniki na migdały w cynamonowo - cukrowej skorupce:

3/4 szklanki migdałów,
7 łyżek cukru,
1 pełna łyżeczka cynamonu,
2 i 1/2 łyżki wody


Cukier, cynamon i wodę umieścić na patelni**, podgrzewać na bardzo małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia cukru. Kiedy cukier się rozpuści, a całość zacznie gęstnieć i mocno się pienić dodajemy migdały i cały czas mieszając czekamy aż migdały zbiorą cały karmel z patelni. Następnie migdały wykładamy na papier do pieczenia w celu przestudzenia.
Przestudzone migdały umieszczamy w pojemniku blendera*** i miksujemy na średnie/mniejsze kawałki.



Sos karmelowy:

2/3 szklanki cukru,
1/3 szklanki wody,
3 łyżki masła,
120 ml śmietanki kremówki

Cukier i wodę umieszczamy w rondelku****, podgrzewamy na małym ogniu nie mieszając, a jedynie potrząsając rondelkiem. Pozostający cukier na brzegach rondelka zmywamy przy pomocy zamoczonego w wodzie pędzelka silikonowego. Karmel gotujemy do czasu, aż nabierze bursztynowego koloru, następnie ściągamy z ognia i dodajemy masło. Dokładnie mieszamy do czasu roztopienia się masła i dolewamy śmietankę w dalszym ciągu mieszając zawartość rondelka do całkowitego połączenia. Kiedy sos karmelowy jest już gotowy przelewamy go do miseczki i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. 

Smacznego :) 


Do przygotowania semifreddo użyliśmy :

*robot planetarny Tefal Masterchef Gourmet,
**patelnia Tefal Ceramic Control White 21 cm,
***blender ręczny Tefal Infiny Force (z przystawką do majonezu i sosów),
****rondelek z 10 częściowego zestawu Tefal Duetto















Popularne posty