Korona Smakosza 2014

Kulinaria i wszystko co z nim związane od kilku lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. Coraz popularniejsze są programy i wydawnictwa kulinarne, co za tym idzie gotowanie w domu, a modniejsze staje się jedzenie na mieście. Wokół nas powstają co chwile nowe lokale - restauracje i bary, które próbują przyciągnąć naszą uwagę nowymi smakami, ciekawym wystrojem czy dodatkowymi atrakcjami. Kiedy chcemy zdecydować się na wyjście i wybór miejsca, do którego chcemy pójść coś zjeść i miło spędzić czas, często poddajemy się panującej modzie i wybieramy to co aktualnie jest trendy. Dzięki takim konkursom, jak Korona Smakosza możemy odkryć "nowe" miejsca, które są cenione przez stałych klientów.




Korona Smakosza jest konkursem organizowanym przez MAKRO, który dzięki głosom klientów wskazuje nam najlepsze kulinarne miejsca - restauracje, kawiarnie i puby w największych miastach Polski. W tym roku odbyła się trzecia edycja tego konkursu i to wyjątkowa, z okazji 20-lecia istnienia MAKRO w Polsce została zorganizowana w 20 miastach Polski.
Każde miejsce biorące udział w konkursie jest przez klientów oceniane w aż 10 kategoriach - smak potraw, wystrój lokalu, jakość obsługi, atmosfera, lokal na spotkanie z przyjaciółmi, lokal na rodzinny obiad, lokal na romantyczny wieczór, lokal na lunch, lokal z najlepszą relacją ceny do jakości oraz lokal z najlepszym daniem regionalnym. 
Patronat nad konkursem objęło Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierników oraz portal gastronauci.pl - na tej stronie możecie znaleźć pełną listę nagrodzonych miejsc.


Czytając materiały o Koronie Smakosza i nagrodzonych miejscach byliśmy bardzo ciekawi restauracji, które zostały nagrodzone! Zarówno w moim rodzinnym mieście, jak i w Warszawie wygrały miejsca, które nie są przez nas rozpoznawalne z nazwy, dlatego postanowiliśmy wybrać z listy nagrodzonych dwa miejsca i spróbować to czym urzekły klientów, którzy na nie głosowali. 
Nasz wybór miejsc skierowaliśmy na Warszawę i rodzaj kuchni, na który mieliśmy ochotę. Zdecydowaliśmy się, aby odwiedzić Aji Sushi i Osteria Piemonte.



Aji Sushi - Pierwsze miejsce znajduje się Warszawie, w dzielnicy Wawer. Niewielkich rozmiarów lokal, z kilkoma stolikami i miejscem przy barze. Jasne, czyste i z miłą, dbającą o klienta obsługą. 
Z karty wybraliśmy krewetki w tempurze, futomaki z krewetkami oraz Yaki Sake (grillowany łosoś, z ryżem i sałatką). To co otrzymaliśmy nie dość, że wyglądało pięknie, to jeszcze smakowało wybornie! Cena również miło zaskakuje, zwłaszcza jeśli pójdziemy między godziną 12 a 16:30, wtedy natrafimy na happy hours z 40% upustem. 


Aji Sushi wygrało tegoroczną Koronę Smakosza w kategorii -  Najlepsze miejsce na lunch, na wejściu już możemy zauważyć piękną statuetkę oraz dyplomy z informacjami o tegorocznych wygranych. Nam smakowało wszystko bardzo, do tego stopnia, że zaczęliśmy żałować, iż w tych regionach Warszawy nie bywamy częściej, aby móc tam regularnie wpadać. 

Aji Sushi


Aji Sushi - Sushi z krewetkami w tempurze


Aji Sushi - Krewetki w tempurze

Aji Sushi - Yaki Sake


Aji Sushi - wnętrze


Osteria Piemonte - Drugie wybrane przez nas miejsce znajduje się w dzielnicy Ursus. Serwują dania kuchni włoskiej, która jak się okazuje z raportu Polska na Talerzu jest drugą, po kuchni polskiej, najchętniej wybieraną kuchnią przez Polaków. Chcieliśmy spróbować czegoś co możemy zjeść na szybko i kelner zaproponował nam pizzę, sałatki oraz zupy. Wybraliśmy tradycyjny włoski rosół z agnolotti i pizzę z pikantnym salami. Druga przez nas wybrana pozycja -  pizza - zdecydowanie podbiła nasze serca. Była wyśmienita - cienkie ciasto, chrupiący brzeg i idealna ilość dodatków!

Osteria Piemonte wygrała w kategorii - Najlepsze miejsce na rodzinny obiad, z pewnością w karcie znajdziemy dania, które zaspokoją gusta tych małych i dużych. Miejsce z pewnością można zaliczyć do większych lokali - posiada dwie sale, z duża ilością stolików. Obsługa jest profesjonalna i miła, chętnie służy pomocą przy wyborze dań.

Jednak w całym zachwycie nad pizzą znaleźliśmy jeden mały mankament - oświetlenie! W dobie wszechobecnych foodies, którzy dzielą się ze znajomymi na portalach społecznościowych zdjęciami jedzenia, tam ilość światła i jego jakość nie sprzyja apetycznym zdjęciom. 



Osteria Piemonte - Pizza Salami Pikante

Osteria Piemonte - Brodo di Carne

Osteria Piemonte - wnętrze

W tym roku MAKRO po raz kolejny opublikowało raport Polska na Talerzu, w którym przedstawione są kulinarne zwyczaje Polaków. Z raportu możemy się na przykład dowiedzieć, że w dalszym ciągu kuchnią, którą wybieramy najczęściej jest kuchnia polska. Ponad 40 % osób wskazuje na duże tempo życia i wygodę w jedzeniu na mieście lub zamawianiu dań na wynos, a przeszło 63% młodych ludzi w wieku 18-24 lat deklaruje, że jada choć jeden posiłek w tygodniu poza domem. Co piąta badana osoba wskazuje jadanie poza domem tylko na specjalne okazję, aby uczcić jakąś wyjątkową chwilę, a 15% osób odwiedza restauracje w poszukiwaniu nowych smaków.
Poniżej przestawiamy Wam infografiki obrazujące raport i jesteśmy bardzo ciekawi jak to jest z Wami?! Jakie są wasze kulinarne preferencje i upodobania?! Czy chodzicie do restauracji, kawiarni ze znajomymi czy z rodziną? Jesteście kulinarnymi odkrywcami czy wolicie jeść to co dobrze znacie?



Polska na Talerzu - 2014

Polska na Talerzu - 2014

Polska na Talerzu - 2014



Popularne posty