Śniadanie na parze - zdrowo, pysznie i kolorowo
Uwielbiamy weekendowe śniadania - ten czas kiedy nieśpiesznie możemy krzątać się po kuchni i przygotowywać coś czym możemy się porozpieszczać. Dziś mamy dla Was nawet dwie propozycje śniadań, które przygotowujemy w jednym czasie, w jednym urządzeniu i bez najmniejszego wysiłku!
Ostatnio postanowiliśmy bardziej zadbać o swoje zdrowie i baczniej przyglądać się temu co jemy. Z pomocą przyszłam nam firma Tefal, która zaopatrzyła nas w super sprzęty umożliwiające zdrowe gotowanie! Dzisiejsze śniadanie przygotowaliśmy przy pomocy blendera* oraz parowaru**.
Od kiedy dowiedzieliśmy się, ze blender będzie wyposażony w końcówkę do przygotowywania majonezów i sosów wiedzieliśmy, że w pierwszej kolejności musimy jej użyć! Do tej pory sosy jogurtowe przygotowywaliśmy w większym pojemniku od blendera i efekt nigdy nie był zadowalający, zioła były nierównomiernie zmiksowane - na pierwszy rzut oka było widać mniejsze i większe kawałki, a tu po dosłownie 10 sekundach otrzymujemy wspaniały kremowy sos! Dosłownie nie możemy doczekać się momentu zrobienia w nim domowego majonezu! Z całą pewnością sprzęt będzie bardzo często przez nas wykorzystywany!
Nasze śniadanie to nie tylko sos jogurtowy, ale warzywa i jajka - uwierzycie, że wszystko przygotowaliśmy w parowarze? Stwierdziliśmy, że po co mamy fatygować dwa garnki i pilnować wszystkiego czy gotować partiami, aby nie rozgotować, skoro możemy użyć dwóch tacek parowaru!?
Najpierw wrzuciliśmy twardsze warzywa, a po kilku minutach dołożyliśmy resztę warzyw i drugą tackę z jajkami. W tym momencie pomyśleliśmy, że skoro mamy w zestawie do parowaru szklane kubeczki to może by je jakoś ciekawie wykorzystać? I wiecie co zrobiliśmy? W skorupkach ugotowaliśmy jajka, a do kubeczka wysmarowanego masłem wrzuciliśmy jajko, dzięki temu otrzymaliśmy pyszne jajka na miękko oraz jajka po wiedeńsku z rozpuszczonym masłem na wierzchu! Istna rozpusta i jakie możliwości! Dwie osoby, dwa różne śniadania, jeden sprzęt! Sprzęt, który idealnie można dopasować do swoich potrzeb, na bieżąco zmieniać czas i ustawienia, a nawet jak o czymś zapomnimy - np. wlejemy za mało wody - automatycznie nam o tym przypomni! Jesteśmy mile zaskoczeni wieloma funkcjami tego parowaru - np. możliwość podtrzymywania ciepła! Idealne podczas przyjęć i lekko spóźniających się gości!
UWAGA! KONKURS!
Post ten rozpoczyna konkurs, w którym możecie wygrać wspaniałe produkty marki Tefal, ale tak na prawdę tylko od Was zależy ile i jakie to będą nagrody! Dlatego gorąco Was zachęcamy do "lajkowania" na nasze zdjęcia w albumie konkursowym na Facebook'u Tefal!! Im więcej Waszych "lajków" tym więcej nagród! A dodatkowo proponujcie pod zdjęciem w albumie swoje kreatywne pomysły na dania przy użyciu parowaru oraz blendera z końcówką do majonezów i sosów - najlepsze pomysły zostaną nagrodzone przez nas i markę Tefal! Liczymy na Was mocno! :)
Od kiedy dowiedzieliśmy się, ze blender będzie wyposażony w końcówkę do przygotowywania majonezów i sosów wiedzieliśmy, że w pierwszej kolejności musimy jej użyć! Do tej pory sosy jogurtowe przygotowywaliśmy w większym pojemniku od blendera i efekt nigdy nie był zadowalający, zioła były nierównomiernie zmiksowane - na pierwszy rzut oka było widać mniejsze i większe kawałki, a tu po dosłownie 10 sekundach otrzymujemy wspaniały kremowy sos! Dosłownie nie możemy doczekać się momentu zrobienia w nim domowego majonezu! Z całą pewnością sprzęt będzie bardzo często przez nas wykorzystywany!
Nasze śniadanie to nie tylko sos jogurtowy, ale warzywa i jajka - uwierzycie, że wszystko przygotowaliśmy w parowarze? Stwierdziliśmy, że po co mamy fatygować dwa garnki i pilnować wszystkiego czy gotować partiami, aby nie rozgotować, skoro możemy użyć dwóch tacek parowaru!?
Najpierw wrzuciliśmy twardsze warzywa, a po kilku minutach dołożyliśmy resztę warzyw i drugą tackę z jajkami. W tym momencie pomyśleliśmy, że skoro mamy w zestawie do parowaru szklane kubeczki to może by je jakoś ciekawie wykorzystać? I wiecie co zrobiliśmy? W skorupkach ugotowaliśmy jajka, a do kubeczka wysmarowanego masłem wrzuciliśmy jajko, dzięki temu otrzymaliśmy pyszne jajka na miękko oraz jajka po wiedeńsku z rozpuszczonym masłem na wierzchu! Istna rozpusta i jakie możliwości! Dwie osoby, dwa różne śniadania, jeden sprzęt! Sprzęt, który idealnie można dopasować do swoich potrzeb, na bieżąco zmieniać czas i ustawienia, a nawet jak o czymś zapomnimy - np. wlejemy za mało wody - automatycznie nam o tym przypomni! Jesteśmy mile zaskoczeni wieloma funkcjami tego parowaru - np. możliwość podtrzymywania ciepła! Idealne podczas przyjęć i lekko spóźniających się gości!
UWAGA! KONKURS!
Post ten rozpoczyna konkurs, w którym możecie wygrać wspaniałe produkty marki Tefal, ale tak na prawdę tylko od Was zależy ile i jakie to będą nagrody! Dlatego gorąco Was zachęcamy do "lajkowania" na nasze zdjęcia w albumie konkursowym na Facebook'u Tefal!! Im więcej Waszych "lajków" tym więcej nagród! A dodatkowo proponujcie pod zdjęciem w albumie swoje kreatywne pomysły na dania przy użyciu parowaru oraz blendera z końcówką do majonezów i sosów - najlepsze pomysły zostaną nagrodzone przez nas i markę Tefal! Liczymy na Was mocno! :)
Dokładny regulamin dostępny tutaj : [link]
Składniki:
1 bagietka,
2 mniejsze łodygi jarmużu,
1/3 brokuła,
1 marchewka,
1/3 cukinii,
pomidorki koktajlowe,
2 duże jajka,
5 łyżek jogurtu naturalnego,
garść natki pietruszki,
garść listków bazylii,
garstka koperku,
ew. mały ząbek czosnku,
sól, pieprz
dodatkowo : parmezan, fleur de sel
Warzywa umyć i osuszyć. Marchewkę i cukinie pokroić w plasterki, a cukinię dodatkowo na pół. Jarmuż podzielić na mniejsze kawałki, a pomidorki koktajlowe pokroić na połówki lub na ćwiartki.
Brokuł podzielić na mniejsze różyczki.
Jogurt naturalny oraz zioła umieścić w pojemniku blendera*, doprawić solą oraz pieprzem, a następnie przy pomocy końcówki do majonezu i sosów - mayonnaise success - zmiksować na gładki sos.
Parowar** napełnić wodą, a na pierwszej tacce ułożyć brokuł oraz marchewkę, włączyć urządzenie i gotować przez 4 minuty, następnie dołożyć pokrojoną cukinię oraz jarmuż i dalej gotować przez 7-8 minut - jeśli zależy nam na bardziej chrupiących warzywach możemy skrócić czas gotowania. Jajka układamy na drugiej tacce parowaru i gotujemy łącznie z warzywami przez 7-8 minut.
Bagietkę przekroić na pół i przesmażyć na patelni lub podgrzać w opiekaczu.
Następnie pieczywo smarujemy ziołowo jogurtowym sosem, wykładamy ugotowane na parze warzywa oraz pokrojone pomidorki koktajlowe, układamy przekrojone jajko, a całość polewamy przygotowanym wcześniej sosem. Danie wykończyć płatkami parmezanu i posypać solą, fleur de sel.
* Blender ręczny Tefal Infiny Force HB866 ( z przystawką do majonezu i sosów) - Tefal
** Parowar Tefal Vitacuisine Compact VS4003 - Tefal
Jajka po wiedeńsku
Składniki na 1 osobę - 1 jajko, 1/2 łyżeczki masła, sól, pieprz, ulubione zioła.
Szklany kubeczek wysmarować masłem, wbić jajko i doprawić solą oraz pieprzem, tak przygotowane jajko wstawić do parowaru i gotować przez 8 minut, a w połowie gotowania dołożyć na wierzch masło. Jajko podać z pokojonymi pomidorkami koktajlowymi, z bazylią oraz grzanką z bagietki.