Rosół z kaczki z pierożkami na azjatycką nutę
Musimy Wam zdradzić małą tajemnicę...
lubimy wyzwania ;). Chcieliśmy stworzyć obiad, który w większości będzie robił
się sam. Taki, w którym urządzenia zastąpią nas i będziemy mogli bez większego
zmęczenia zasiąść do stołu i cieszyć się tylko smakami.
Dziś proponujemy Wam bulion gotowany na
kaczce, który z doskoku doglądamy i ściągamy z niego wypływające szumy. Pyszne
i cieniutkie ciasto na pierożki wyrabiane przy pomocy robota, a potem gotowane
w parowarze . I jeszcze mięso do pierożków nie siekaliśmy tylko wrzuciliśmy do
pojemnika blendera i wszystko było gotowe w ułamkach sekund! I możemy być tylko
wdzięczni, że żyjemy w czasach, w których mamy tego typu urządzenia, które
pomagają nam każdego dnia w naszych obowiązkach. Kto z własnej nieprzymuszonej
woli wolałby zajmować się gotowaniem całymi dniami, kiedy mamy urządzenia,
które skracają nam pracę i uprzyjemniają każdy dzień?!
Do ugotowania bulionu użyliśmy jednego z
garnków* Tefal, który zrobiony jest z najwyższej jakości
stali nierdzewnej, mają grube dno i są po prostu śliczne! Pięknie się błyszczą,
nie widać na nich zacieków i wyglądają bardzo elegancko! Najfajniejsze jest to,
że można je przechowywać w jednym miejscu, jeden włożony w drugi, a pokrywki
mają z boku dziurki, które ułatwiają nam odcedzanie np. makaronu czy
ziemniaków.
Blender** marki Tefal jest czwartym naszym blenderem i z całą
pewnością najlepszym! Od dawna chciałam mieć mniejszy pojemnik, bo zawsze
zmiksowanie małych ilości jedzenia, sosów, ziół czy dresingów było wielkim
problemem, a tu w pojemniku wszystko sprawnie się miksuje i dosłownie w
kilkanaście sekund mamy wszystko gotowe, do tego ta magiczna nakładka do majonezu
i sosów, o której wspominaliśmy we wpisie śniadaniowym.
Robot*** planetarny Tefal wykorzystany przez nas do wyrobienia
ciasta posiada wiele akcesoriów dodatkowych, które na pewno w kuchni będą
przydatne - mikser dzbankowy czy szatkownica!? Robot jest dosyć lekki, ale ma
na dole przyssawki dzięki, którym dobrze trzyma się blatu. I co najważniejsze
dzięki niemu nie musimy sobie parzyć dłoni gorącą wodą przy wyrabiania ciasta
na pierożki, wystarczyło zamontować hak i ciasto wyrabiało się samo!
Parowar **** Tefal znowu spisał się wyśmienicie i już
zastanawiamy się do czego możemy go wykorzystać przy dzisiejszym obiedzie! Do
tej pory warzywa na parze gotowaliśmy w garnku ze specjalną nakładką, ale i tak
trzeba było kontrolować, żeby warzywa się nie rozgotowały, a to za dużo ogień,
a to za mały, a w przypadku tego parowaru włączamy czas, naciskamy dodatkowo
przycisk Vitamin+, która dodatkowo pozwala nam na szybkie i delikatne gotowanie
z zachowaniem jak największej ilości witamin i przeciwutleniaczy! Niesamowicie
wygodne i zdrowe!
Przypominamy Wam o KONKURSIE!!!
Konkursie, w którym rywalizujemy z innymi
blogerami, ale tylko Wy na tej rywalizacji możecie zyskać! Wystarczy, że
wejdziecie na FB
marki Tefal, gdzie
docelowo będą trzy albumy ze zdjęciami naszych propozycji - śniadania, obiady i
desery! Zachęcamy na oddawanie "lajków" i komentowanie zdjęć - jeśli
uzbieramy najwięcej lajków będziemy mieli dla Was 6 nagród więcej - 6 super
nagród m.in. 2 roboty planetarne i dwie sokowirówki! Na najciekawsze propozycję
dań z wykorzystaniem sprzętów użytych przez nas w przepisie czeka 5 super
nagród (blender, parowar, zestaw garnków, patelnia ceramiczka i patelnia Talent
26 cm!). Zapewniamy, że wszystkie sprzęty są super!
Bulion:
1 kg kaczych skrzydełek (5 sztuk),
1 kg nóg kaczych (4 sztuki),
3 marchewki,
2 pietruszki,
1 łodyga selera naciowego,
kawałek imbiru - wielkości kciuka,
7 świeżych grzybów shitake,
3-4 łyżki sosu sojowego,
1-2 łyżki sosu rybnego
dodatkowo: 100 g groszku cukrowego oraz kiełki fasoli mung
Ciasto:
250 g mąki pszennej typ 450,
1/2 łyżeczki soli,
175 ml gorącej wody
Farsz:
mięso z kaczki (z bulionu),
świeża papryczka chili,
1 duży ząbek czosnku,
1/2 pęczka grubego szczypiorku ( część
biała i zielona),
3-4 sosu sojowego,
2-3 łyżki sosu hoisin,
kilka łyżek bulionu,
świeża kolendra
Skrzydełka i nogi
kaczki dokładnie umyć, oczyścić i włożyć do garnka* zalać wodą, tak aby
przykrywała mięso w całości. Całość doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć gaz na
mały/średni i gotować przez godzinę, w międzyczasie ściągać szumy, które
wypłyną. Po godzinie dołożyć do bulionu pokrojoną w podłużne kawałki marchewkę,
pietruszkę, imbir oraz łodygę selera, a grzyby przekroić na pół. Gotować na
malutkim ogniu przez 2 godziny i co jakiś czas zbierać szumy.
Ps. Ugotowany
bulion najlepiej odstawić na noc w chłodne miejsce, a rano ściągnąć z wierzchu
nadmiar tłuszczu.
Mięso oddzielić
od kości i podzielić na mniejsze kawałki. Następnie mięso umieścić partiami w
pojemniku blendera**, dodając papryczkę chili, czosnek, szczypiorek, kolendrę
oraz odrobinę bulionu. Zmiksowany farsz przełożyć do miski i doprawić do smaku
sosem sojowym oraz hoisin.
Mąkę przesiać razem z solą do misy
robota*** włączyć wyrabianie hakiem i pomału wlewać gorącą wodę. Wyrabiać
ciasto przez 7-8 minut, do czasu aż będzie gładkie, a następnie przełożyć do
czystej miski i odstawić przykryte do odpoczynku na 30 minut. Następnie ciasto
podzielić na 3-4 kawałki, dobrze obsypać mąką i bardzo cienko rozwałkować (u nas
przy pomocy maszynki do makaronu), ciasto pokroić w kwadraty, na środek każdego
wykładać farsz, zwilżyć brzegi i złożyć w trójkąt, a następnie dwa rogi
trójkąta połączyć ze sobą.
Tackę parowaru**** wyłożyć kawałkiem
papieru do pieczenia, w którym należy zrobić kilka otworów (coś na kształt
wycinanki z papieru). Na tak przygotowany papier wykładamy pierożki i gotujemy
na parze przez 7 minut.
Podgrzewamy
bulion, a kiedy zacznie się gotować dodajemy pokrojony na pół groszek cukrowy i
gotujemy jeszcze ok. 10 minut, na koniec gotowania wrzucamy kiełki fasoli
mung.
Bulion nalewamy
do miseczek, dokładamy pierożki oraz warzywa z bulionu.
Smacznego :)
Ps. Farszu i ciasta wychodzi sporo (ok.
100 sztuk malutkich pierożków), ale polecamy część z nich zamrozić i można je
zjeść przy innej okazji.
Do przygotowania rosołu z kaczki z
pierożkami użyliśmy: