środa, 10 grudnia 2014

Rosół z kaczki z pierożkami na azjatycką nutę

Musimy Wam zdradzić małą tajemnicę... lubimy wyzwania ;). Chcieliśmy stworzyć obiad, który w większości będzie robił się sam. Taki, w którym urządzenia zastąpią nas i będziemy mogli bez większego zmęczenia zasiąść do stołu i cieszyć się tylko smakami. 
Dziś proponujemy Wam bulion gotowany na kaczce, który z doskoku doglądamy i ściągamy z niego wypływające szumy. Pyszne i cieniutkie ciasto na pierożki wyrabiane przy pomocy robota, a potem gotowane w parowarze . I jeszcze mięso do pierożków nie siekaliśmy tylko wrzuciliśmy do pojemnika blendera i wszystko było gotowe w ułamkach sekund! I możemy być tylko wdzięczni, że żyjemy w czasach, w których mamy tego typu urządzenia, które pomagają nam każdego dnia w naszych obowiązkach. Kto z własnej nieprzymuszonej woli wolałby zajmować się gotowaniem całymi dniami, kiedy mamy urządzenia, które skracają nam pracę i uprzyjemniają każdy dzień?!

Do ugotowania bulionu użyliśmy jednego z garnków* Tefal, który zrobiony jest z najwyższej jakości stali nierdzewnej, mają grube dno i są po prostu śliczne! Pięknie się błyszczą, nie widać na nich zacieków i wyglądają bardzo elegancko! Najfajniejsze jest to, że można je przechowywać w jednym miejscu, jeden włożony w drugi, a pokrywki mają z boku dziurki, które ułatwiają nam odcedzanie np. makaronu czy ziemniaków.
Blender** marki Tefal jest czwartym naszym blenderem i z całą pewnością najlepszym! Od dawna chciałam mieć mniejszy pojemnik, bo zawsze zmiksowanie małych ilości jedzenia, sosów, ziół czy dresingów było wielkim problemem, a tu w pojemniku wszystko sprawnie się miksuje i dosłownie w kilkanaście sekund mamy wszystko gotowe, do tego ta magiczna nakładka do majonezu i sosów, o której wspominaliśmy we wpisie śniadaniowym.
Robot*** planetarny Tefal wykorzystany przez nas do wyrobienia ciasta posiada wiele akcesoriów dodatkowych, które na pewno w kuchni będą przydatne - mikser dzbankowy czy szatkownica!? Robot jest dosyć lekki, ale ma na dole przyssawki dzięki, którym dobrze trzyma się blatu. I co najważniejsze dzięki niemu nie musimy sobie parzyć dłoni gorącą wodą przy wyrabiania ciasta na pierożki, wystarczyło zamontować hak i ciasto wyrabiało się samo!
Parowar **** Tefal znowu spisał się wyśmienicie i już zastanawiamy się do czego możemy go wykorzystać przy dzisiejszym obiedzie! Do tej pory warzywa na parze gotowaliśmy w garnku ze specjalną nakładką, ale i tak trzeba było kontrolować, żeby warzywa się nie rozgotowały, a to za dużo ogień, a to za mały, a w przypadku tego parowaru włączamy czas, naciskamy dodatkowo przycisk Vitamin+, która dodatkowo pozwala nam na szybkie i delikatne gotowanie z zachowaniem jak największej ilości witamin i przeciwutleniaczy! Niesamowicie wygodne i zdrowe!

Przypominamy Wam o KONKURSIE!!!
Konkursie, w którym rywalizujemy z innymi blogerami, ale tylko Wy na tej rywalizacji możecie zyskać! Wystarczy, że wejdziecie na FB marki Tefal, gdzie docelowo będą trzy albumy ze zdjęciami naszych propozycji - śniadania, obiady i desery! Zachęcamy na oddawanie "lajków" i komentowanie zdjęć - jeśli uzbieramy najwięcej lajków będziemy mieli dla Was 6 nagród więcej - 6 super nagród m.in. 2 roboty planetarne i dwie sokowirówki! Na najciekawsze propozycję dań z wykorzystaniem sprzętów użytych przez nas w przepisie czeka 5 super nagród (blender, parowar, zestaw garnków, patelnia ceramiczka i patelnia Talent 26 cm!). Zapewniamy, że wszystkie sprzęty są super!

Głosujcie i piszcie swoje propozycje - KLIK




Bulion:

1 kg kaczych skrzydełek (5 sztuk),
1 kg nóg kaczych (4 sztuki),
3 marchewki,
2 pietruszki,
1 łodyga selera naciowego,
kawałek imbiru - wielkości kciuka,
7 świeżych grzybów shitake,
3-4 łyżki sosu sojowego,
1-2 łyżki sosu rybnego

dodatkowo: 100 g groszku cukrowego oraz kiełki fasoli mung

Ciasto:

250 g mąki pszennej typ 450,
1/2 łyżeczki soli,
175 ml gorącej wody

Farsz:

mięso z kaczki (z bulionu),
świeża papryczka chili,
1 duży ząbek czosnku,
1/2 pęczka grubego szczypiorku ( część biała i zielona),
3-4 sosu sojowego,
2-3 łyżki sosu hoisin,
kilka łyżek bulionu,
świeża kolendra

Skrzydełka i nogi kaczki dokładnie umyć, oczyścić i włożyć do garnka* zalać wodą, tak aby przykrywała mięso w całości. Całość doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć gaz na mały/średni i gotować przez godzinę, w międzyczasie ściągać szumy, które wypłyną. Po godzinie dołożyć do bulionu pokrojoną w podłużne kawałki marchewkę, pietruszkę, imbir oraz łodygę selera, a grzyby przekroić na pół. Gotować na malutkim ogniu przez 2 godziny i co jakiś czas zbierać szumy.
Ps. Ugotowany bulion najlepiej odstawić na noc w chłodne miejsce, a rano ściągnąć z wierzchu nadmiar tłuszczu.

Mięso oddzielić od kości i podzielić na mniejsze kawałki. Następnie mięso umieścić partiami w pojemniku blendera**, dodając papryczkę chili, czosnek, szczypiorek, kolendrę oraz odrobinę bulionu. Zmiksowany farsz przełożyć do miski i doprawić do smaku sosem sojowym oraz hoisin.

Mąkę przesiać razem z solą do misy robota*** włączyć wyrabianie hakiem i pomału wlewać gorącą wodę. Wyrabiać ciasto przez 7-8 minut, do czasu aż będzie gładkie, a następnie przełożyć do czystej miski i odstawić przykryte do odpoczynku na 30 minut. Następnie ciasto podzielić na 3-4 kawałki, dobrze obsypać mąką i bardzo cienko rozwałkować (u nas przy pomocy maszynki do makaronu), ciasto pokroić w kwadraty, na środek każdego wykładać farsz, zwilżyć brzegi i złożyć w trójkąt, a następnie dwa rogi trójkąta połączyć ze sobą.

Tackę parowaru**** wyłożyć kawałkiem papieru do pieczenia, w którym należy zrobić kilka otworów (coś na kształt wycinanki z papieru). Na tak przygotowany papier wykładamy pierożki i gotujemy na parze przez 7 minut.
Podgrzewamy bulion, a kiedy zacznie się gotować dodajemy pokrojony na pół groszek cukrowy i gotujemy jeszcze ok. 10 minut, na koniec gotowania wrzucamy kiełki fasoli mung. 
Bulion nalewamy do miseczek, dokładamy pierożki oraz warzywa z bulionu.

Smacznego :)

Ps. Farszu i ciasta wychodzi sporo (ok. 100 sztuk malutkich pierożków), ale polecamy część z nich zamrozić i można je zjeść przy innej okazji. 


Do przygotowania rosołu z kaczki z pierożkami użyliśmy:

- garnek* z 10 częściowego zestawu Tefal Duetto
- blender ** ręczny Tefal Infiny Force (z przystawką do majonezu i sosów)
- robota *** planetarnego Tefal Masterchef Gourmet
- parowar **** 
Tefal Vitacuisine Compact












6 komentarzy :

  1. nie przyszło by mi do głowy by pierożki przygotowywać w parowarze! pewnie dlatego, że nigdy takiego urządzenia nie miałam, danie wygląda nieziemsko! dobry sprzęt w kuchni to podstawa! - coockie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że udało nam się pokazać coś nowego :)

      Usuń
  2. Zdecydowanie zjadłabym taką zupę; ))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszy nas to bardzo :) Jest pyszna!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...