niedziela, 3 maja 2015

Grillowany kurczak


Pyszny, aromatyczny i pikanty kurczak - idealny na obiad, lunch, czy nawet na piknik!
Świetny ze świeżym pieczywem, pieczonymi ziemniaczkami czy świeżymi warzywami.
Polecamy :)





Składniki:
2 piersi kurczaka,
1/2 łyżeczki wędzonej papryki,
1 łyżeczka sumaku,
1/2 łyżeczki ostrej papryki,
1/3 łyżeczki mielonej kolendry,
1 łyżeczka pasty harrisa,
4 łyżki oliwy z oliwek,
sok z 1/3 limonki,
sól, pieprz

Piersi kurczaka umyć, oczyścić i osuszyć, a następnie pokroić na dłuższe paski.
W misce wymieszać ze sobą przyprawy, dodać sok z limonki i oliwę, a następnie do tak przygotowanej marynaty włożyć paski z kurczaka i dokładnie wymieszać.
Mięso włożyć do lodówki na około 1-2 godziny, do zamarynowania.
Po tym czasie mięso ponakłuwać na patyczki do szaszłyków i zgrillować do zrumienienia z dwóch stron na patelni grillowej.
Usmażone kawałki kurczaka podać ze świeżymi warzywami, ziołami i z oliwą z oliwek.
Smacznego :) 


2 komentarze :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...