"Marmolada" z pomelo, chili, imbiru i świeżych ziół


Dzisiaj mamy dla Was coś świeżego i bardzo aromatycznego - słodkie i pikantne.
Jest idealne jako dodatek do mięs i dań w stylu azjatyckim.
Na blogu niebawem znajdziecie kilka sposobów na jej wykorzystanie.



Składniki:

ok. 700 g miąższu z pomelo,
skórka starta z 2 limonek,
sok wyciśnięty z 2-3 limonek,
świeży imbir - wielkość kciuka,
1/2 -2/3 szklanki wody,
15 łyżek cukru,
1 ostra papryczka chili,
1 gwiazdka anyżu,
1/3 łyżeczki suszonych płatków chili,
garść świeżych listków mięty i kolendry

Miąższ z pomelo, skórkę starta z limonek oraz wyciśnięty z nich sok przełożyć do garnka z grubym dnem. Dodać wodę i cukier, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 15 minut. Po upływie tego czasu dodać drobno pokrojoną ostrą papryczkę oraz suszone płatki chili, a następnie dorzucić gwiazdkę anyżu.  Imbir posiekać w drobne, długie paski i dorzucić do garnka. Gotować kolejne 30 minut na małym/ średnim ogniu.
Następnie dorzucić drobno posiekane listki mięty oraz kolendry i gotować jeszcze z 10-15 minut.
Całość powinna być ładnie zredukowana.

Smacznego :)





Popularne posty