Donna Hay "Szybko, świeżo, prosto" - kilka słów o książce


Donna Hay jest jedną z naszych ulubionych autorek kulinarnych inspiracji.
Uwielbiamy jej dania za szybkość ich przygotowania i prostotę, choć najbardziej za dbanie o wygląd i stylizowanie dania!




Wypróbowaliśmy już wiele przepisów Donny, jeszcze więcej przepisów zainspirowało nas do stworzenia czegoś nowego - wszystko było pyszne! Na bieżąco kupujemy magazyn Donny i mamy w swojej książkowej kolekcji już jej wcześniejszą książkę w języku angielskim - Fresh and light. 
Książki i magazyn moglibyśmy przeglądać całymi dniami i cieszę się, że magazyn jest dostępny do odczytu na telefonie - bo cieszę się nim wielokrotnie w wolnych chwilach!



Donna ma podobną filozofię do nas - ma być szybko, świeżo i prosto, jeśli dodatkowo jest kolorowo, jest  idealnie! Gotowanie ma sprawiać radość, pozwolić nam się zrelaksować i zjeść coś pysznego!



W książce znajdziemy ponad 160 przepisów, które są podzielone na trzy działy.
Pierwszy z nich  - SZYBKO - znajdziemy w nim przepisy na dania dla osób zabieganych - m.in. przepisy na szybkie makarony, frittatę, grillowane i pieczone mięsa, zupy, tortille czy sałatki, a dodatkowo propozycję szybkich owocowych deserów, musów, lodów czy nawet ciast.



Drugi dział - ŚWIEŻO - klasyczne dania w nowej, świeżej odsłonie - np. sałatka Cezara czy caprese, burger, stek, makarony, pieczone kurczaki,  pieczone mięsa, jajka na grzankach, kurczak w cieście, zupy, pierożki, żeberka, ryby i krewetki. Na końcu działu również znajdują się słodkości - np. bananowo-karmelowe ciasto, kruchy placek z brzoskwiniami, pudding cytrynowy, panna cotta, creme brulee czy czekoladowe brownie.



Trzeci dział - PROSTO - dział przedstawia kulinarne triki, aby z podstawowych składników stworzyć przepisy na każdą okazję. Tu znajdziemy przepis m.in na jagnięce kotlety, wiele makaronów, sałatek, dań z rybami, zupy, owoce morza, tarty, czy risotto. W tym dziale znajdziemy m.in. grillowanego kurczaka w za'atarze, którym zainpirowaliśmy się do wykonania tego wpisu - (klik).
Ponownie na końcu działu znajdziemy słodkie przepisy - ciasto czekoladowe, tosty francuskie, przepis na ciasto z jabłkami i jagodami, babeczki w czekoladzie, lody, płynna czekolada na zimno czy choćby pieczoną ricottę z miodem waniliowym!
Wszystko wygląda pięknie i bardzo apetycznie!



Kiedy przejdziemy przez główne działy na końcu książki znajdziemy dział pod nazwą STYLIZACJA, w którym Donna pokazuje kilka pomysłów na udekorowanie talerza i stołu. Pokazuje jak można ciekawie podać sałatki czy zapakować słodkości.



Na końcu książki przed miarami i indeksem przepisów znajdziemy jeszcze glosariusz, w którym omawiane są składniki użyte w książce - np. kilka słów o cieście filo, harissie, anyżu, blanszowaniu czy makaronach azjatyckich.

Produkty użyte w przepisach są dostępne w sklepach starcjonarnych bądź internetowych!

Z pewnością w książce każdy znajdzie coś dla siebie! Jeśli jeszcze nie mieliście okazję zobaczyć przykładowych dań Donny gorąco polecamy zajrzeć na jej stronę internetową, a potem do książki!
Mamy nadzieję, że to nie jedyna książka Donny przetłumaczona na język polski - czekamy na więcej!

Gorąco polecamy!


Popularne posty