Grillowany kurczak w za'atarze z sałatką z kuskusem


Lubimy takie obiady - mięso i sałatka z warzywami i kuskusem, który praktycznie sam się przygotowuje. Dzisiejsza propozycja została zainspirowana przepisem Donny Hay z jej najnowszej książki - Szybko, świeżo, prosto - do nas ta idea przemawia w 100%!
Ogromnie polecamy!




Składniki:
(dla 2-3 osób)

3 piersi kurczaka,
za'atar,
sól, pieprz

3/4 szklanki razowego kuskusu,
1 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego,
pęczek natki pietruszki,
garstka listków mięty,
ziarna z połowy granatu,
1 większa cukinia,
zielony ogórek,
sól, pieprz


Kuskus wsypać do miski, zalać bulionem i przykryć talerzykiem na kilka minut. Kiedy kuskus wchłonął już cały bulion, należy go rozmieszać przy pomocy widelca i zostawić na chwilę do przestudzenia.
Cukinię pokroić w dość cienkie długie pasy i zgrillować do zrumienienia. Tak przygotowaną cukinię pokroić w dość drobną kostkę i dorzucić do przygotowanego kuskusu. Posiekać drobno natkę pietruszki oraz mięte i wrzucić je do kuskusu razem z ziarnami granatu. Ogórka pokroić w mniejsze kawałki i durzucić do miski, dobrze wymieszać całość. Doprawić solą i pieprzem.

Piersi kurczaka umyć, osuszyć i oczyścić. Przeprawić solą i pieprzem, a następnie obtoczyć w za'atarze. Tak przygotowanego kurczaka zgrillować do zrumienienia z dwóch stron na patelni grillowej.

Kurczaka podać na sałatce z kuskusu, posypać świeżymi ziołami.

Smacznego :) 


Popularne posty