niedziela, 6 października 2013

Cukiniowe frytki

Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować inną wersję frytek. W takiej wersji często u nas bywają na szybką przekąskę czy kolację. Tak przygotowane frytki są pyszne, dzięki przyprawą możemy je dostosować do naszych gustów i upodobań. Przygotowane w piekarniku nie są bardzo chrupiące, są takie w sam raz. Są pyszne, zachęcam do spróbowania! 






Składniki:


cukinia,
jajko,
bułka tarta,
parmezan,
przyprawy : chilli, sól, suszone zioła



Cukinię umyć, odciąć końcówki. Pokroić w podłużne kawałki, kształtem przypominające frytki.
Każdy kawałek zanurzyć w roztrzepanym jajku, a następnie w miseczce z bułką tartą, startym parmezanem i przyprawami. 
Frytki przygotowałam w piekarniku nagrzanym do 210 stopni i piekłam przez ok 20-25 minut, do zrumienienia.*
Podawać z ketchupem lub jogurtem naturalnym ze świeżymi ziołami, bądź pesto.


*Jeżeli zależy nam na bardziej chrupiących frytkach zawsze możemy je usmażyć na patelni na gorącym tłuszczu.




10 komentarzy :

  1. O, super pomysł! Zalega mi w lodówce cukinia z którą nie wiedziałam co zrobić i już wiem :D Spróbuję wersję smażoną na tłuszczu (tzn na oleju rzepakowym - najlepszy do smażenia)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam cukiniowe frytki :) Świetna przekąska, a najbardziej lubię je z ostrym dipem salsa!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie najbardziej smakują z gęstym jogurtem naturalnym! Uwielbiam!

      Usuń
  3. Przepieknie podane i mega proste a wygladaja elegancko. Obowiazkowo je zrobie - coockie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Mam nadzieje, że dasz znać jak smakowało :) Pozdrawiam!

      Usuń
  4. Ooooo, pyszności, lubię cukinię w panierce, a jeszcze nie utopioną w tłuszczczu niom niom :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ładne frytki :). A jaki sosik do tego? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jogurt naturalny ze świeżymi ziołami, czy pesto!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...