poniedziałek, 31 marca 2014

Chleb - najprostszy z najprostszych!

To chleb najprostszy z najprostszych. Musimy tylko łyżką wymieszać ciasto, zostawić na dwie godziny do wyrastania i upiec. Tak przygotowany chlebek jest pyszny, ma bardzo chrupiącą skórkę i fajny mięsisty miąższ! Najlepszy pierwszego i drugiego dnia, później idealnie sprawdzi się na grzanki :) Przepis z tej strony.
Polecam!



Składniki:

500 g mąki,*
379 g letniej wody,
4 g suchych drożdży,
1 łyżeczka cukru/miodu,
1 łyżeczka soli,**
100-125 g oliwek,***


Wsypać mąkę do miski, dodać sól i wymieszać. Do miseczki wsypać drożdże, dodać miód i odrobinę wody - dobrze wszystko wymieszać i dodać do mąki. Pokroić oliwki i dorzucić do reszty składników. Wlać wodę i całość dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Miskę przykryć szczelnie folią spożywczą i zostawić do wyrastania w ciepłym miejscu na 2 godziny.
Po upływie pierwszej godziny wyrastania włączamy piekarnik, nagrzewamy do 220 stopni. Kiedy piekarnik jest już nagrzany wkładamy do niego żeliwny garnek z pokrywką - i nagrzewamy około 30 minut.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na omączony mąką blat, formujemy okrągły bochenek - w tym momencie możemy go również naciąć - następnie wkładamy do nagrzanego żeliwnego garnka. Garnek przykrywamy pokrywką i pieczemy tak 40 minut, potem ściągamy pokrywkę i pozwalamy chlebkowi ładnie się zarumienić piekąc go następne 15 - 20 minut.
Upieczony chleb studzimy na kratce. 

Smacznego :) 

* korzystałam z mąki pszennej typu 650 i 750
** proponuję dać trochę więcej soli, chleb jest mało słony
*** zamiast oliwek możemy dać suszone pomidory, pestki dyni, słonecznika czy zioła



41 komentarzy :

  1. Jak cudownie popękał! Świetny jest: )

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam domowe pieczywo, ale rzadko chce mi się je piec. :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam tak popękane bochenki ... i takie dziury w chlebie:) .... bo wchodzi w nie masełko:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W twojaj pupe tez bym wszedl jak to maselko

      Usuń
  4. A czy stalowy garnek się nada, czy jednak musi być żeliwny ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musi być żeliwny! Nabiera wysokiej temperatury i dobrze trzyma ciepło!

      Usuń
  5. Chlebek bardzo nam smakował! Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda wspaniale, piękna, rumiana skórka i dodatek oliwek - do wypróbowania ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie! Jest super i taki prosty!

      Usuń
  7. Mam pytanie, czy można użyć drożdży świeżych - jeżeli tak to jaka jest proporcja, z góry dziękuję za odpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można! Jasne! Mniej więcej 15 gram świeżych drożdży!

      Usuń
  8. Mam pytanie czy można make pszenna zastąpić zytnia bądź orkiszowa ? :) Nie mogę jeść pszenicy a w chlebku się zakochalam <3 Z góry dziękuję za odpowiedz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z pewnością, choć nie próbowałam z innymi mąkami, ale z chęcią spróbuje! Z pewnością trzeba będzie dodać trochę więcej wody, ale warto pokombinować! W przyszłym tygodniu jestem praktycznie cały czas na wyjazdach, ale w pierwszy wolny dzień spróbuje z inną mąką niż pszenna i zobaczymy co i jak :)

      Usuń
  9. Nie mam w domu żeliwnego garnka, moze byc zwykla blacha?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żeliwny garnek sprawia, że chleb ma świetne warunki do wyrastania - żeliwny garnek świetnie utrzymuje wysoką temperaturę i nie pozwala wydostać się wilgoci! Dzięki żeliwnemu garnkowi możemy uzyskać podobne warunki do pieca chlebowego! Na zwykłej blaszce z pewnością taki nie wyjdzie, ale można spróbować!

      Usuń
    2. Zwykły garnek może być wypróbowałam.Ale można poszukać u rodziny starych brytfanek są żeliwne :)
      Grażyna

      Usuń
  10. Otóż informuję, iż zrobiłam chleb:
    1. wymieszałam mąki: 300 gram pszennej uniwersalnej, 100 gram gryczanej, 100 gram mąki z cieciorki
    2. upiekłam go w naczyniu żaroodpornym z termoobiegiem, więc o 20 stopni mniej
    3. wyszedł wspaniały, choć dodałabym więcej soli
    4. wniosek, nie potrzeba garnka, choć pewnie ulepsza proces :)

    Pozdrawiam i dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
  11. Kacha, powiedz proszę jakiej średnicy używasz garka??? BUZIAKI:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten chleb był pieczony w garnku żeliwnym z Duki, taki czerwony - średnica około 25 cm.
      Ten z FB pieczony był w podłużnym żeliwnym garnku z IKEI.

      Usuń
  12. robię, ale nie jestem w tym temacie najlepsza, zdecydowanie lepiej czuję się w ciastach..wyjdzie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, że wyjdzie! Trzymamy mocno kciuki! :)

      Usuń
  13. Czy mam użyć dwóch rodzajów mąki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można - jedna z czytelniczek - komentarze wyżej - piekła z 300 gram pszennej uniwersalnej, 100 gram gryczanej, 100 gram mąki z cieciorki - mówiła, że wyszedł super!

      Usuń
  14. Czy mam użyć dwóch rodzajów mąki?

    OdpowiedzUsuń
  15. Przepyszny chleb, upiekłam wczoraj w wersji z zielonymi oliwkami i suszonymi pomidorami. Wyszedł super. Na pewno będę wracać do tego przepisu tyle, że od razu podwoję porcję ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda? Jest tak super prosty, a daje tyle szczęścia :) Super! Gratulujemy :)

      Usuń
  16. Ile wody dodaje Pani do drożdży, a ile do chleba? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez różnicy - i tak wszystko trafia do chleba - na dobrą sprawę możemy też pominąć ten krok i wrzucić wszystko na raz, zalać wodą i wymieszać! Też wyjdzie :)

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    3. Udalo się! Zrobilam z suszonymi pomidorami i oliwkami :) jest cudowny! Wymieszalam dwie mąki :) 350 g pszennejmi 150 fazowej :)

      Usuń
    4. Super! Ogromnie się cieszymy! :)

      Usuń
  17. Można piec ten chlebek z większej porcji? Jak wtedy zmieni się czas pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście! Wszystko zależy o ile większej porcji! Generalnie dobrze wypieczony chleb musi wydawać głuchy odgłos kiedy popuka się go od dołu!

      Usuń
  18. Ja piekę w dużym garnku z 2 kg mąki z dodatkiem oliwek ,suszonych pomidorów i tymianku -bajka !!!! Grażyna

    OdpowiedzUsuń
  19. A jeśli chce użyć maki graham żytniej to proporcje mogą być te same?? Bo nie chce by chleb wyszedł zbyt ciężki.

    OdpowiedzUsuń
  20. Dziekuje za przepis .Chleb bardzo smaczny i wyglada przepieknie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...