Przegrzebki z salsą z pomidorów, papryki i oliwek
Uwielbiamy owoce morza i czasami kupujemy sobie choć małą porcję, aby przygotować z nich małą przekąskę i zjeść ze smakiem. Mamy marzenie, żeby kiedyś móc zamieszkać gdzieś nad ciepłym morzem. Chodzić do knajpek przy brzegu morza, wystawiać twarz do słońca, czuć delikatne podmuchy wiatru i zamawiać talerze pełne owoców morza. Wiele więcej do szczęścia nie jest potrzebne.
Dziś zapraszam Was na przegrzebki, mało z nimi pracy, a tyle przyjemności z jedzenia! Podane z salsą z pomidorów, papryki, oliwek i czosnku. Pyszne!
Składniki:
(dla 2 osób)
przegrzebki, 3-4 sztuki na porcje,
7-10 pomidorków koktajlowych,
1/2 czerwonej papryki szpiczastej,
5-6 czarnych oliwek,
1/2 natki pietruszki,
1 ząbek czosnku,
sól, pieprz,
oliwa z oliwek
Przegrzebki umyć i osuszyć, przyprawić solą i pieprzem. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, na oliwie z oliwek,
po 1 minucie z każdej strony.
Pomidorki pokroić na ćwiartki, paprykę i oliwki w drobną kosteczkę, posiekać natkę pietruszki oraz zetrzeć na drobnej tarce ząbek czosnku (lub przecisnąć przez praskę).
Doprawić solą i pieprzem, dodać oliwy z oliwy, dokładnie wymieszać.
Przesmażone przegrzebki podajemy z salsą i ew. świeżą bagietką.
Smacznego.