Zapiekany filet z piersi indyka
Każdy z nas ma czasami takie dni kiedy nie chce się nic gotować, albo wszystko idzie jak po grudzie, kompletnie nic nie wychodzi. Kiedy nadchodzi taki dzień, lepiej zrezygnować z dodatkowych stresów i po prostu coś zamówić na dowóz.
Ostatnio dowiedziałam się o pewnej stronie foodpanda.pl - miejsce, dzięki któremu możemy w łatwy sposób zamówić jedzenie przez internet. Szybko i bezproblemowo - wystarczy wybrać lokalizację, a system pokaże nam dostępne możliwości. Szkoda tylko, że w moim mieście na razie wybór lokali nie jest zbyt duży. Może przy następnym kiepskim dniu to się już zmieni?
A co zrobiłam w ten dzień? Pokusiłam się o rzecz banalną, a wyglądającą i smakującą absolutnie fantastycznie. Nadziewany filet z piersi indyczej, zawinięty w szynkę i upieczony. Całość naszej pracy zajmie nam dosłownie 5 minut, a pieczenie kolejne 50 - w niespełna godzinę uzyskamy obiad idealny! Soczysty kawałek mięsa, a zapachy unoszące się po domu z pieczenia z pewnością poprawią nam nastrój! :)
Jest pysznie! :)
Ostatnio dowiedziałam się o pewnej stronie foodpanda.pl - miejsce, dzięki któremu możemy w łatwy sposób zamówić jedzenie przez internet. Szybko i bezproblemowo - wystarczy wybrać lokalizację, a system pokaże nam dostępne możliwości. Szkoda tylko, że w moim mieście na razie wybór lokali nie jest zbyt duży. Może przy następnym kiepskim dniu to się już zmieni?
A co zrobiłam w ten dzień? Pokusiłam się o rzecz banalną, a wyglądającą i smakującą absolutnie fantastycznie. Nadziewany filet z piersi indyczej, zawinięty w szynkę i upieczony. Całość naszej pracy zajmie nam dosłownie 5 minut, a pieczenie kolejne 50 - w niespełna godzinę uzyskamy obiad idealny! Soczysty kawałek mięsa, a zapachy unoszące się po domu z pieczenia z pewnością poprawią nam nastrój! :)
Jest pysznie! :)
Składniki:
ok. 800 g filetu z piersi indyka,
3-4 garści szpinaku,
ok. 10 suszonych pomidorów z zalewy,
ser,*
szynka serrano,
oliwa,
sól, pieprz,
1/2 szklanki białego wina
Szpinak umyć i osuszyć, pokroić drobno następnie umieścić w miseczce. Pomidory drobno posiekać, dodać do szpinaku, dodając trochę oliwy, zalewy z pomidorów. Zetrzeć ser, przyprawić solą i pieprzem.
Filet z indyka umyć i rozbić na cieńszy, równy kawałek. Wyłożyć zawartość miseczki na mięso i dokładnie zwinąć, dobrze dociskając. Mięso obłożyć dokładnie szynką wędzoną, następnie związać przy pomocy bawełnianego sznurka.
Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Mięso umieścić w naczyniu żaroodpornym, lekko polać oliwą z oliwek i podlać winem. Pieczemy przez 50 -55 minut, następnie mięso wyciągamy z piekarnika lekko przykrywamy folią aluminiową i zostawiamy na ok. 15 minut, żeby doszło.
Smacznego :)
* u mnie parmezan i ser z truflami