Chrupiąca granola. Samo zdrowie.
Lubię zaczynać dzień od czegoś wyjątkowego.
Znaleźć czas na to, aby rozkoszować się powolnym i spokojnym śniadaniem.
W końcu śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, a jak dobrze rozpoczniemy dzień, z dobrą energią i fajnym nastrojem to może cały dzień taki będzie. :)
Znaleźć czas na to, aby rozkoszować się powolnym i spokojnym śniadaniem.
W końcu śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, a jak dobrze rozpoczniemy dzień, z dobrą energią i fajnym nastrojem to może cały dzień taki będzie. :)
Dzisiaj mam dla Was granolę z mnóstwem dobroci. Idealna do chrupania z jogurtem czy mlekiem.
Dodajmy świeże lub suszone owoce i mamy ucztę na całego :)
Dodajmy świeże lub suszone owoce i mamy ucztę na całego :)
Składniki:
(duża porcja)
(duża porcja)
350 g płatków owsianych,
40 g siemienia lnianego,
40 g sezamu,
50 g słonecznika,
80 g pestek dyni,
55 g orzechów laskowych,
40 g migdałów,
6 łyżek cukru trzcinowego,
3-4 łyżki miodu,
1/2 szklanki oleju rzepakowego,
1/4 łyżeczki soli,
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wszystkie suche składniki należy umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Olej umieścić w rondelu i lekko podgrzać, następnie dodać cukier i miód, wymieszać i wlać do miski. Całość dokładnie wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 170 stopni, masę wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 40 minut,
Piekarnik nagrzać do 170 stopni, masę wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 40 minut,
często mieszając - co 5-10 minut.
Wyjąc w piekarnika i wystudzić. Przełożyć do szczelnego pojemnika.
Wyjąc w piekarnika i wystudzić. Przełożyć do szczelnego pojemnika.
Smacznego :)