Muffinki brownie z mąki jaglanej.
Na początku tego roku odkryłam mąkę jaglaną i jestem nią całkowicie zauroczona! Jest fenomenalna!
Te muffinki robiłam przed przyjazdem mojej siostry do nas na ferie. Krem od razu wzbudził jej zainteresowanie, bo myślała, że to znany krem czekoladowo orzechowy ze słoiczka ;) Kiedy z dużym apetytem zjadła muffinkę, stwierdziła z uśmiechem na ustach umorusanych czekoladą, że jest pyszna.
Nam ta wersja muffinek brownie bardzo smakuje. Koniecznie spróbujcie!
Te muffinki robiłam przed przyjazdem mojej siostry do nas na ferie. Krem od razu wzbudził jej zainteresowanie, bo myślała, że to znany krem czekoladowo orzechowy ze słoiczka ;) Kiedy z dużym apetytem zjadła muffinkę, stwierdziła z uśmiechem na ustach umorusanych czekoladą, że jest pyszna.
Nam ta wersja muffinek brownie bardzo smakuje. Koniecznie spróbujcie!
Składniki:
(12 sztuk)
120 g gorzkiej czekolady,
100 g masła,
125 g mąki jaglanej,
180 g cukru trzcinowego,
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
2 jajka L,
100 g drobnych mrożonych jeżyn
Czekoladę roztopić z masłem. W jednej misce umieścić wszystkie suche składniki, w drugiej wymieszać ze sobą mokre, następnie wszystkie składniki ze sobą wymieszać za pomocą łyżki. Nakładać do papilotek.
Piec ok. 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
Krem czekoladowy:
70 g gorzkiej czekolady,
5-6 łyżeczek czubatych śmietany 18%,
4 łyżki cukru pudru
Roztopić czekoladę, dodać do niej śmietanę, a następnie cukier. Dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Krem nakładać na muffinki i dekorować jeżynami.
Smacznego :)