Bułki pszenne razowe

Zapach unoszący się po domu, kiedy w piekarniku piecze się chleb czy bułki jest wyjątkowy. Widok stygnących na kratce bułek wprawia w zadumę, kiedy wciąga się ich zapach ciepło uderza po policzkach. Ta chwila kiedy zdajesz sobie sprawę, że zaraz, dosłownie za chwileczkę zjesz jeszcze lekko ciepłą, wspaniale chrupiącą bułeczkę. Chrupiącą z zewnątrz i pysznie mięciutką w środku, rozsmarowane na niej świeże masło i dodatki o jakich tylko sobie zamarzymy.
To przepis na zwolnienie i cieszenie się każdym ugryzionym kawałkiem.
Zapraszam :)



Składniki:
(10 sztuk)

275 g mąki pszennej razowej typ 2000,
250 g mąki pszennej typ 650,
8 g suchych drożdży,
1 łyżeczka soli,
1 łyżka cukru,
3 łyżki oleju rzepakowego,
325 g wody


siemię lniane do posypania



Wszystkie składniki ciasta umieścić w misie miksera i dobrze wyrobić przez ok. 7 minut. 
Gotowe ciasto przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrastania na mniej więcej 50 - 60 minut. Po tym czasie ciasto odgazować przy pomocy uderzenia ręki, chwilę wyrobić i podzielić na równe 10 części. Uformować okrągłe bułeczki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ponownie ściereczką i zostawić w cieple do napuszenia na kolejne 30 minut. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy siemieniem lnianym. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez 20 - 25 minut. Studzimy na kratce. 

Smacznego :)

Popularne posty