poniedziałek, 17 marca 2014

Chrupiąca granola. Samo zdrowie.


Lubię zaczynać dzień od czegoś wyjątkowego.
Znaleźć czas na to, aby rozkoszować się powolnym i spokojnym śniadaniem.
W końcu śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, a jak dobrze rozpoczniemy dzień, z dobrą energią i fajnym nastrojem to może cały dzień taki będzie.  :) 

Dzisiaj mam dla Was granolę z mnóstwem dobroci. Idealna do chrupania z jogurtem czy mlekiem.
Dodajmy świeże lub suszone owoce i mamy ucztę na całego :)




Składniki:
(duża porcja)


350 g płatków owsianych,
40 g siemienia lnianego,
40 g sezamu,
50 g słonecznika,
80 g pestek dyni,
55 g orzechów laskowych,
40 g migdałów,
6 łyżek cukru trzcinowego,
3-4 łyżki miodu,
1/2 szklanki oleju rzepakowego,
1/4 łyżeczki soli,
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Wszystkie suche składniki należy umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Olej umieścić w rondelu i lekko podgrzać, następnie dodać cukier i miód, wymieszać i wlać do miski. Całość dokładnie wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 170 stopni, masę wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 40 minut, 
często mieszając - co 5-10 minut.
Wyjąc w piekarnika i wystudzić. Przełożyć do szczelnego pojemnika.

Smacznego :)



8 komentarzy :

  1. Wygląda super! Idealna do porannego jogurtu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowa granola to coś pysznego<3

    OdpowiedzUsuń
  3. ostatnio wypiekałam batoniki zbożowe i nie wyszły, ale wyszła granola;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tyle pyszności! Cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha:) to jedno z moich ulubionych śniadań w pracy;]

    OdpowiedzUsuń
  6. To najlepsza granola jaką jadłam. Odrobinę obcięłam cukier i zwiększyłam ilość migdałów.
    Jest boska:)
    dziękuję:))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...