wtorek, 4 marca 2014

Kakaowe placuszki a'la tort szwarcwaldzki

W zeszłym tygodniu blog kończył pierwszy roczek, a ja chciałam zrobić coś, aby każdy z Was w ważnych chwilach mógł szybko przygotować coś co da świadomość świętowania. Tak właśnie powstał pomysł zrobienia placuszków. Nie znam osoby, która ich nie lubi - miękkie, puchate, a te dodatkowo z bitą śmietaną, tartą czekoladą i czereśniami. Niebo w gębie! Smakuje jak śniadaniowa wersja tortu szwarcwaldzkiego! Tak mogłabym zaczynać każdy dzień! :) 
Zróbcie koniecznie! :)



Składniki: 
( około 10 sztuk)

110 g mąki pszennej,
szczypta soli,
3 łyżki cukru,
1 pełna łyżka kakao, lekko czubata,
120 g mleka,
1 jajko,
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 
niecałe 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

dodatkowo:

250 g mrożonych czereśni,
2-3 łyżki cukru,
3 łyżki wody + 1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej,

śmietanka kremówka  + cukier puder


W misce umieścić wszystkie składniki na placuszki i dokładnie wymieszać przy pomocy trzepaczki lub miksera, do połączenia się składników. Smażyć placuszki na średnim ogniu, przewracać kiedy na powierzchni pojawią się bąbelki. 
Czereśnie włożyć do rondelka, podlać odrobiną wody. Kiedy czereśnie zaczną wrzeć dodać cukier i podgotować kilka minut. W szklaneczce rozrobić skrobię ziemniaczaną w wodzie, dobrze wymieszać i wlać do czereśni, całość dobrze mieszając, jeszcze chwilę zostawić na gazie i ściągnąć.
Śmietankę ubić z cukrem pudrem.

Placuszki podawać z kleksem bitej śmietany i czereśniami, całość posypać tartą czekoladą.
Podawać gorące. Smacznego! :)












14 komentarzy :

  1. Z czereśniami... :) Musiały być przepyszne! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam tort, a placuszki na pewno są rewelacyjne! :)
    Pozdrawiam i życzę pięknego blogowania na te pierwsze urodzinki :*

    OdpowiedzUsuń
  3. ja również takie śniadanie mogłabym jeść codziennie :) przepysznie się prezentują te placuszki!

    OdpowiedzUsuń
  4. Co za rozpusta! Ile ja bym dała aby tak zacząć poranek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. To jest dopiero cudownie rozpustne śniadanie<3

    OdpowiedzUsuń
  6. niezwykłe te placuszki, bardzo mnie kuszą :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają tak słodko mmm :) Aż chce się chcieć!

    OdpowiedzUsuń
  8. A czy z mąka pełnoziarnista będą równie pyszne? :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można pokombinować, z całą pewnością z mąką jaglaną będą super! :)

      Usuń
  9. W przepisie jest:
    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
    niecałe 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    to ile wreszcie tego proszku? :)
    Pozdrawiam, Aga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko, już poprawiłam! Dzięki, że zwróciłaś na to uwagę! 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej!
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...