piątek, 28 marca 2014

Krewetki z jogurtem i ziołami

Pisałam Wam wczoraj o miłości do owoców morza. Dzisiejsza propozycja, to takie nasze rozpieszczanie - wszystko co uwielbiamy - wyraźne smaki, piękny aromat, świeżość ziół - czego można chcieć więcej?
Aż ślinianki zaczynają mocniej pracować, takie to dobre! :)




Składniki:

krewetki,
sok z 1 limonki,
1/4 łyżeczki wędzonej papryki,
1/4 łyżeczki sumaku,
1/4 ostrej papryki,
sól,
oliwa z oliwek

Składniki marynaty umieścić w miseczce i dokładnie wymieszać. Krewetki oczyścić, umieścić w marynacie i wymieszać. 
Tak przygotowane krewetki umieścić w lodówce na mniej więcej godzinę.
Krewetki smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia.

natka pietruszki,
sok z limonki,
świeża kolendra,
sól, pieprz,
mały ząbek czosnku,
oliwa z oliwek

Natkę pietruszki i kolendrę umyć i osuszyć. 
Zmiksować w pojemniku blendera lub utrzeć w moździerzu, dodać czosnek, sól, pieprz i oliwę.

dodatkowo : jogurt naturalny, limonka, świeża kolendra, ew. pieczywo

Krewetki podajemy na kleksie z jogurt naturalnego, najlepiej gęstego. 
Polewając ziołowym sosem i skrapiając sokiem z limonki.
Idealnie smakuje z chrupiącym pieczywem. 

Smacznego :)





Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...