niedziela, 23 marca 2014

Pseudo tiramisu z truskawkami

Coś szybkiego i prostego. Dodatkowo ze składników, które raczej w domu się posiada. 
Wczoraj naszła nas ochota na jakiś deser, coś słodkiego. Czasu na pieczenie brak, ale po przeglądzie szafek i lodówki można było z pewnością coś zrobić. Wybór padł na pseudo tiramisu - nasączone biszkopty przełożone masą z mascarpone i śmietanki w duecie z truskawkami - drugie podejście do truskawek w tym roku poszczęściło się - są smaczne :). Szybki, pyszny i orzeźwiający deser.




Składniki:

125 g mascarpone,
200 g śmietanki kremówki,
cukier puder,
biszkopty,
truskawki,
likier Baileys

Mascarpone i śmietankę umieścić w misce i zmiksować przy pomocy miksera, gdy masa zacznie gęstnieć dodać cukier puder. Truskawki umyć i pokroić w plasterki. 
Biszkopty, o ile deser przygotowujemy w szklance, przekroić na pół, każdą część nasączyć likierem Baileys. Następnie tworzymy warstwy z kremu, truskawek, nasączonych biszkoptów, postępując tak do końca szklanki kończąc na kleksie z mascarpone i śmietanki, dekorując przepołowionymi truskawkami.
Smacznego :) 








5 komentarzy :

  1. Każde tiramisu akceptuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. prosty i smakowity pomysł! mam wielką chęć na truskawki, na szczęście mam jeszcze zapas zamrożonych słodziutkich i smakowitych ;) puki co serwuję sobie codziennie koktajl z kefiru i truskawek, ale na takie tiramisu nabrałam ogromnej chęci! - coockie

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale mnie teraz naszło na truskawki, ale ma złe doświadczenia z tymi z importu. Czekam wiec niecierpliwie na sezon i podziwiam Twoje dzieło :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O jenyy ale to tiramisu pięknie wygląda, jadłabym! <3

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...