niedziela, 23 marca 2014

Pseudo tiramisu z truskawkami

Coś szybkiego i prostego. Dodatkowo ze składników, które raczej w domu się posiada. 
Wczoraj naszła nas ochota na jakiś deser, coś słodkiego. Czasu na pieczenie brak, ale po przeglądzie szafek i lodówki można było z pewnością coś zrobić. Wybór padł na pseudo tiramisu - nasączone biszkopty przełożone masą z mascarpone i śmietanki w duecie z truskawkami - drugie podejście do truskawek w tym roku poszczęściło się - są smaczne :). Szybki, pyszny i orzeźwiający deser.




Składniki:

125 g mascarpone,
200 g śmietanki kremówki,
cukier puder,
biszkopty,
truskawki,
likier Baileys

Mascarpone i śmietankę umieścić w misce i zmiksować przy pomocy miksera, gdy masa zacznie gęstnieć dodać cukier puder. Truskawki umyć i pokroić w plasterki. 
Biszkopty, o ile deser przygotowujemy w szklance, przekroić na pół, każdą część nasączyć likierem Baileys. Następnie tworzymy warstwy z kremu, truskawek, nasączonych biszkoptów, postępując tak do końca szklanki kończąc na kleksie z mascarpone i śmietanki, dekorując przepołowionymi truskawkami.
Smacznego :) 








Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...