sobota, 29 marca 2014

Sernik z masą krówkową

Dla nas najlepszy sernik to taki, który jest wilgotny i kremowy. Musi rozpływać się w ustach. Musi być czymś więcej niż zwykłym ciastem z twarogu. Ma być jak połączenie najlepszego ciasta z najlepszym deserem. Ma być tak dobry, że aż chce się jeść wolniej, aby dłużej rozkoszować się każdym jednym kęsem. Mam nadzieje, że będzie Wam smakował :) 


Składniki:

95 g ciasteczek*,
35 g rozpuszczonego masła

Ciasteczka zmiksować na pył przy pomocy blendera, dodać roztopione masło i dokładnie ze sobą wymieszać.
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać ciasteczka połączone z masłem. Równomiernie wyłożyć ciasteczkami spód tortownicy, wyrównując i dociskając delikatnie łyżką.

Piekarnik nagrzać do 170 stopni i piec przez 5 minut. Następnie blachę wciągnąć i zostawić do lekkiego przestudzenia. 

500 g twarogu,
250 g mascarpone,
200 g śmietany kremówki 30%,
180 g cukru,
2 jajka,
1 łyżka budyniu waniliowego
300 g masy kajmakowej


Twaróg włożyć do miski, dodać mascarpone i zmiksować do połączenia się składników. Następnie dodać śmietanę - najlepiej na dwa razy, miksując chwilę. Dodać cukier oraz budyń waniliowy, zmiksować. Następnie dodać po jednym jajku, dokładnie miksując.

Masę podzielić na dwie równe części, ok. 600 g - jedną część możemy wylać od razu na wcześniej podpieczone i wystudzone ciasteczka, natomiast do drugiej części dodajemy 300 g masy kajmakowej i dokładnie miksujemy do połączenia się składników i wylewamy na masę serową.

Sernik wkładamy do piekarnika i pieczemy 15 minut w 170 stopniach, następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy przez 75 minut. 

Po upływie tego czasu piekarnik wyłączamy i zostawiamy sernik na kilka godzin do całkowitego ostudzenia (nie otwieramy piekarnika - piekę sernik wieczorem i zostawiam go później na noc w piekarniku do wystudzenia). Wystudzony sernik wkładamy do lodówki do schłodzenia.

3 kopiaste łyżki masy kajmakowej,
3 łyżki śmietany kremówki,
płatki migdałowe

Umieścić w miseczce masę kajmakową oraz śmietanę kremówkę, dokładnie wymieszać i wyłożyć to na wierzch schłodzonego sernika. Równo rozsmarować i udekorować ciasto przy pomocy płatków migdałowych - boki oraz krawędzie sernika.

Smacznego :)


* u mnie holenderskie półsłodkie








13 komentarzy :

  1. Wygląda przepięknie... a że bardzo smakowicie to już chyba nie trzeba dodawać ;) też lubię serniki o kremowej konsystencji!

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak, ten sernik musi być pyszny, zdecydowanie; )

    OdpowiedzUsuń
  3. piękne zdjęcia.
    ten sernik na pewno jest znakomity, na pewno!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ojej, bardzo chętnie widziałabym go teraz na swoim talerzyku:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ ta spływająca masa kajmakowa wygląda. Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  6. pyszności, zjadłabym kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda bosko! <3 Taki sernik mogłabym jeść codziennie. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Śliczny sernik! : )
    Wygląda super. *.*

    OdpowiedzUsuń
  9. Są takie zdjęcia, w których zakochuję się od pierwszego wejrzenia, nie obchodzi mnie nawet przepis ;) Choć chętnie jak ochłonę to przeczytam. To zdjęcie bezgranicznie mnie oczarowało i kupuję ten blog bez reszty :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z całego serca dziękujemy! Ogromnie nam miło :*

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...