Stek, pieczone ziemniaki i świeże zioła

Uwielbiam steki. Są niesamowite! Najbardziej lubię takie średnio wysmażone, soczyste. Niebo w gębie! Dzisiaj mam dla Was propozycję na przepyszny obiad - stek i pieczone ziemniaczki. 



Składniki:


steki ( u mnie z polędwicy wołowej),


1/2 większego pęczka natki pietruszki,
garstka świeżych listków oregano,
ząbek czosnku,
odrobina soku z cytryny,
szczypta suszonych płatków chilli,
sól, pieprz,
oliwa z oliwek


ziemniaki,
suszone płatki chilli,
ostra papryka,
sól,
oliwa

Steki wyciągamy z lodówki minimum 30 min przed smażeniem, aby nabrały temperatury pokojowej. 
Przyprawiam pieprzem i polewam oliwą z oliwek. Steki smażymy na oliwie, na bardzo dobrze rozgrzanej patelni, przekładając je co minutę na drugą stronę. Jeżeli chcemy uzyskać idealny dla siebie stek musimy ich dotykać - mała ściągawka z tego jak sprawdzić stopień wysmażenia steka możecie zobaczyć tu). Przed końcem smażenia możemy dorzucić na patelnię ząbek czosnku czy świeże zioła np. gałązkę rozmarynu. 
Odpowiednio wysmażony stek ściągamy z patelni i odkładamy na kilka minut do odpoczęcia mięsa.
Ziemniaki kroimy na połowę, każdą połowę na cztery części. Umieszczamy w misce, doprawiamy solą, papryką i chilli, polewamy oliwą i dobrze wszystko musimy wymieszać. Ziemniaczki układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez 30-40 minut.
Natkę pietruszki i listki oregano umieszczamy w pojemniku blendera lub moździerzu, dodajemy czosnek, odrobinę soku z cytryny, płatki chilli i trochę oliwy z oliwek - wszystko dokładnie rozcieramy / miksujemy. Na koniec dodajemy więcej oliwy z oliwek - zależy od gęstości jaką chcemy uzyskać - przyprawiamy solą i pieprzem.

Stek podajemy z ziołowym sosem, z pieczonymi ziemniaczkami, u mnie dodatkowo roszponka z oliwą i sokiem z cytryny.
Smacznego :)


Popularne posty