piątek, 21 marca 2014

Świnki w kocykach

Robiliśmy je już kilka razy, świetnie sprawdzają się na wyjazdy i pikniki.
Ostatnio nadarzyła się okazja, aby zrobić je ponownie - przyjeżdżała do nas moja siostra maniak Hot Dogów.
Nie muszę chyba mówić, że była wniebowzięta! A czy muszę mówić, że na wyjazd chciała drugą porcję?
Świnki w kocykach są szybkie i proste, w końcu to przepis Nigelli Lawson. Zaczerpnięty z Poezji smaku.




Składniki:

ok. 15 - 17 długich parówek, 
400 g mąki, 
3 łyżeczki proszku do pieczenia, 
1 łyżeczka soli, 
25-50 g startego sera (np. cheddar),
250 ml pełnotłustego mleka, 
1 jajko + 1 roztrzepane do smarowania,
3 łyżki oleju roślinnego,
przyprawy do posypania


Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy proszek do pieczenia oraz sól i całość dobrze mieszamy. Następnie ścieramy ser, mieszamy z mąką. W drugiej misce mieszamy ze sobą mokre składniki - roztrzepane jajko, mleko i olej. Następnie mokre składniki wlewamy do suchych i zagniatamy miękkie ciasto - w razie potrzeby dosypując jeszcze trochę mąki. Wałkujemy ciasto i kroimy na kawałki. Parówki można pokroić na mniejsze części, aczkolwiek ja zawsze kroje na połówki i zawijamy dokładnie w ciasto. Tak przygotowane świnki kładziemy na blaszce wyłożonej papierem, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy przyprawami - według upodobania - u nas oregano, płatki chilli, sól, tymianek.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 12 - 15 minut.

Smacznego. :)




5 komentarzy :

  1. podobne robię, ale z ciasta francuskiego :]

    OdpowiedzUsuń
  2. Kojarzę jeszcze "świnki pod pierzynką" ale to chyba z ciasta francuskiego :) mój luby uwielbia takie wypieki :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają naprawdę pysznie, a nazwa 'świnki w kocykach' rozwaliła mnie kompletnie. :D

    OdpowiedzUsuń
  4. ja podobnie jak Karmel-itka robię w cieście francuskim, pyszne są!
    ale te warto wypróbować jako opcje...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...