wtorek, 1 kwietnia 2014

Donna Hay i jej czekoladowy fondant z masłem orzechowym


Ta pozycja była od dawna na liście rzeczy do zrobienia! Fontant od Donny Hay - uwielbiam ją! Oj Donna, kiedy zobaczyłam to zdjęcie, wiedziałam, że przyjdzie taki dzień kiedy się z tym zmierzę! Wygląda na bardzo skomplikowany, ale wcale taki nie jest! Dosłownie chwilę trwają przygotowania ciasta, ale klucz do udanego dzieła to pieczenie - nie za długo, nie za krótko. Potem delikatne wyciągnięcie z piekarnika, odwrócenie na talerzyk i wstrzymanie oddechu, żeby ładnie z foremki wyszło! Ciastko jest mocno czekoladowe i mocno słodkie, my nawet nie byliśmy w stanie zjeść całego na raz! 
Ostatnio na Facebook'u zapytałam się czy już ktoś może to cudeńko piekł?! Okazało się, że kilka osób miało w planach, ale większość jak ja została zauroczona zdjęciem i tym wyciekającym masłem orzechowym! Postanowiłam zorganizować wspólne pieczenie z Donną Hay, już kilka zdjęć z Waszymi cudami do mnie trafiło, może jeszcze się przyłączysz? 
Polecam wypróbować :)



Składniki:

200 g gorzkiej czekolady, 
100 g masła, 
2 całe jajka,
2 żółtka,
110 g drobnego cukru do wypieków,
35 g mąki (przesianej),
8 łyżek masła orzechowego,
kakao, do oprószenia

Nagrzać piekarnik do 200 stopni.
Czekoladę i masło umieścić w rondelku na małym ogniu, rozpuścić. Lekko przestudzić.
Jajka oraz dodatkowe żółtka wbić do miski, dodać cukier i zmiksować. Dodać mąkę oraz roztopioną czekoladę i dobrze wszystko wymieszać, miksując do połączenia składników.
Foremki - u mnie takie - wysmarować olejem rzepakowym i wyłożyć masę czekoladową - tak do połowy foremki, następnie wyłożyć na środek masło orzechowe i przykryć masą czekoladową.
Wstawić do piekarnika i piec 16-18 minut. Po upływie tego czasu należy je delikatnie wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerzyk, foremki ściągałam przy pomocy ręcznika kuchennego, trzymając za brzeg naczynka. Oprószyć kakao i podawać.

Smacznego :)




21 komentarzy :

  1. piękny! :) akcja jak najbardziej udana :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tutaj słowa są zbędne... ♥♥♥
    Absolutne mistrzostwo! :)
    Ps. Mnie złapał cykor i nie miałam odwagi wyjąć z naczynka. :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealny. <3 Kupiłam już foremki więc pewnie też upiekę. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Już 3 raz widzę to cudo! Kocham wszystko z masłem orzechowym :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ranyy, to masło wygląda przegenialnie, jestem zachwycona

    OdpowiedzUsuń
  6. O tak, to jest deser, którego trzeba spróbować. Pięknie wygląda; ))

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam, czy ktoś mógłby mi podać przepis na 1 takie cudo? Można go zrobić w szklance zwykłej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiktoria, mnie wyszły w tych foremkach 4 sztuki. Więc może jeżeli masz jakąś foremkę podobną podziel składniki na 4 sztuki? Masz może jakąś kokilkę albo silikonową foremkę na muffinki np. takie pojedyncze z Ikei? Z pewnością się nada! :)

      Usuń
  8. Kochana a drobny cukier mogę zastąpić pudrem bądź zwykłym cukierem? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne. Małgosia z Pieprz czy Wanilia używała cukru pudru :) Czyli robisz? :)

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    3. No chyba dzisiaj. :) Kupiłam kokilki, kilku składników mi brakuje ale nadrobię zakupami.:D Bo to przez Was wszystko! :D

      Usuń
    4. Hehehe, ale to zawsze nowe doświadczenie ;) I super! Bardzo się cieszę :) I czekam na wieści i zdjęcie od Ciebie :*

      Usuń
    5. Oby się udało, bo wstyd będzie. :D

      Usuń
  9. Cudo! Przepis zapisałam, przy najbliższej okazji i jak tylko nabiorę odwagi, robię! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma co się bać, proste jest! Koniecznie spróbuj :)

      Usuń
  10. Jaki wstyd? Czemu nie ma się udać? Upiecz najpierw jedną i zobaczysz jak wyjdzie, jak pójdzie :) Nie ma stresu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hyhy. :D

      http://studentskitchenblog.blogspot.com/2014/04/czekoladowy-fondant-z-masem-orzechowym.html

      Usuń
    2. Jej, ale super! :) Ciesze się :) Bardzo się ciesze, że dołączyłaś :)

      Usuń
  11. Gdzie można kupić takie foremki? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kupowaliśmy w Realu z firmy Fackelmann za 9,99 za komplet!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...