Bułeczki - pizza
Staram się co jakiś czas robić drożdżowe bułeczki, choć przeważnie to są słodkie wariacje - Tomek zawsze z chęcią zjada na pierwsze czy drugie śniadanie, lub na podwieczorek. Te miały być formą drugiego śniadania czy lunchu. Smakują świetnie i na ciepło i na zimno. Idealna propozycja do pracy, w podróż czy na piknik - a one się już niedługo zaczną :)
Składniki:
(ok. 10 -12 sztuk)
350 g mąki pszennej,
2 jajka,
1/2 łyżeczki soli,
1 łyżeczka cukru,
7 g suchych drożdży,
160 g mleka pełnotłustego,
50 g roztopionego masła
300 g pieczarek,
1 cebula,
150 g tartej mozzarelli,
salami,
szpinak,
sos pomidorowy lub ketchup
świeże listki bazylii
300 g pieczarek,
1 cebula,
150 g tartej mozzarelli,
salami,
szpinak,
sos pomidorowy lub ketchup
świeże listki bazylii
Mąkę wsypać do misy miksera, wbić jajka, dodać cukier, sól, drożdże i mleko - wyrabiać mikserem przez kilka minut na średnich obrotach, następnie dodać roztopione masło - na dwa, trzy razy, cały czas miksując.
Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrastania na godzinę - półtorej. Po tym czasie ciasto wyciągamy na blat, wysypany delikatnie mąką i chwilkę wyrabiamy. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt - grubości ok. centymetra.
Ciasto posmarowałam 3 łyżkami domowego ketchupu, rozłożyłam salami - u mnie z suszonymi pomidorami, pieczarki wcześniej przesmażone z cebulką, szpinak, bazylię oraz rozsypałam mozzarellę.
Ciasto zwijamy dokładnie i staramy się to robić bardzo ściśle. Zwinięte ciasto sklejamy na końcu, kroimy na kawałki kilku centymetrowe, wykładamy na blaszkę albo ustawiamy, albo kładziemy, w zależności od kształtu, który chcemy uzyskać. Zostawiamy do napuszenia w cieple na 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i pieczemy mniej więcej 25-30 minut, do zrumienienia.
Smacznego :)
Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrastania na godzinę - półtorej. Po tym czasie ciasto wyciągamy na blat, wysypany delikatnie mąką i chwilkę wyrabiamy. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt - grubości ok. centymetra.
Ciasto posmarowałam 3 łyżkami domowego ketchupu, rozłożyłam salami - u mnie z suszonymi pomidorami, pieczarki wcześniej przesmażone z cebulką, szpinak, bazylię oraz rozsypałam mozzarellę.
Ciasto zwijamy dokładnie i staramy się to robić bardzo ściśle. Zwinięte ciasto sklejamy na końcu, kroimy na kawałki kilku centymetrowe, wykładamy na blaszkę albo ustawiamy, albo kładziemy, w zależności od kształtu, który chcemy uzyskać. Zostawiamy do napuszenia w cieple na 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i pieczemy mniej więcej 25-30 minut, do zrumienienia.
Smacznego :)