Zdrowe muffinki z owocami
Kiedy pierwszy raz przeglądałam nową książkę Donny od razu spodobały mi się te muffinki. Mąka razowa, płatki owsiane, owoce - czego tu nie lubić? Takie muffinki dają nam pyszne, pożywne śniadanie, wspaniały zdrowy deser i fajną przekąskę! Smaczne i zdrowe!
Składniki:
(18 sztuk)
2 szklanki mąki pszennej razowej,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
110 g cukru trzcinowego,
45 g płatków owsianych,
2 łyżeczki miodu / syropu z agawy,
1 jajko,
310 ml maślanki (1 i 1/4 szklanki),
80 ml oleju (1/3 szklanki)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego / 1/2 łyżeczki pasty waniliowej,
1 szklanka owoców - malin, jeżyn, u mnie mrożone czerwone porzeczki,
dodatkowo - płatki owsiane, cukier trzcinowy
W jednej misce mieszamy ze sobą suche składniki - mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia i cukier trzcinowy. W drugiej mieszamy ze sobą mokre składniki - jajko, maślankę, olej i ekstrakt. Suche składniki mieszamy z mokrymi. Na koniec dodajemy owoce i całość dokładnie mieszamy.
Foremkę na muffinki wykładamy papilotkami, napełniamy ciastem i delikatnie posypujemy z wierzchu płatkami owsianymi i cukrem trzcinowym, możemy dodatkowo ułożyć jeszcze kilka owoców.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut.
Foremkę na muffinki wykładamy papilotkami, napełniamy ciastem i delikatnie posypujemy z wierzchu płatkami owsianymi i cukrem trzcinowym, możemy dodatkowo ułożyć jeszcze kilka owoców.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut.
Studzimy na kratce.
Smacznego :)