poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Jajka faszerowane pieczarkami

Lubimy je i z chęcią jemy czy to na Wielkanoc czy w środku tygodnia!
Są smaczne, szybkie i zawsze to odmiana dla regularnych śniadań. 



Składniki:

 3 jajka,
majonez,
natka pietruszki,
6 pieczarek,
cebulka dymka,
sól, pieprz,
szczypiorek

Jajka ugotować na twardo. Obrać ze skorupki i przekroić na pół, delikatnie wyciągnąć żółtka i je rozetrzeć, robię to przez metalowe drobne sitko - przeciskam, można też rozdrobnić przy pomocy widelca.
Pieczarki pokroić w plasterki, następnie w paseczki i drobną kratkę. Możemy użyć do smaku również przesmażoną cebulkę - małą może być drobno pokrojona cebula dymka. Pieczarki przesmażamy na oleju, przesmażone odkładamy do przestudzenia, część odkładamy do dekoracji. Pieczarki łączymy z żółtkami, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy majonez - wszystko dokładnie mieszamy i wypełniamy łyżeczką białka. Dekorujemy przesmażonymi pieczarkami, posiekaną natką i szczypiorkiem.

Smacznego :) 




5 komentarzy :

  1. Urocze !
    Ciekawa propozycja na jajka :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. świetnie się będę prezentować na wielkanocnym stole:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Perfekcyjne:) tak piękne, że muszę się napatrzeć na nie!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...