środa, 9 kwietnia 2014

Pieczone drożdżowe pierogi z soczewicą

Jeśli chodzi o pieczone pierogi te są moimi ulubionymi od dwóch lat. Nie robię ich często, może z dwa razy do roku. Porcja jest solidna, a na raz nie zje się więcej niż kilka sztuk, reszta ląduje w zamrażalniku i kiedy przychodzi na nie ochota odgrzewam je w piekarniku. Pyszne ciasto i dobrze doprawiony, pikantny farsz.
Przepis znaleziony na stronach Lawendowego Domu, serdecznie Wam polecam :) 



Składniki:
(ok. 40 sztuk)

500 g mąki pszennej,
opakowanie suchych drożdży,
2 łyżeczki cukru,
szklanka ciepłej wody, 
1/2 szklanki oleju,
sól


200 g soczewicy czerwonej,
2 średnie cebule,
2 większe marchewki,
1 łyżka majeranku,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
czosnek, 3-5 ząbków,
1 łyżka słodkiej papryki,
1 jajko, 
sól,
pieprz,
olej do smażenia

Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, cukier oraz sól, dokładnie mieszamy. Wodę mieszamy z olejem i dodajemy do mąki, zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. 

Soczewicę ugotować i odsączyć na sicie. Cebulę drobno posiekać, marchew zetrzeć na tarce na małych oczkach. Cebulę smażymy na sporej ilości oleju, do lekkiego zbrązowienia, następnie dodajemy marchew i całość smażymy jeszcze około 5 minut. Zestawić z ognia, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Przed dodaniem jajka farsz smakujemy, musi być mocniej przyprawiony i tłustszy, ponieważ trafi do drożdżowego ciasta, które zniweluje jego moc.

Wyrośnięte ciasto wyciągnąć na blat, rozwałkować na ok. 3 mm , lekko posypując mąką. Z ciasta wyciąć kółka, nakładać farsz i zlepić. Przygotowane pierogi smarujemy roztrzepanym żółtkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 20 minut, do ładnego zrumienienia.
Przestudzić na kratce.

Smacznego :)





7 komentarzy :

  1. fantastyczne! i z soczewicą...:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pieczonych jeszcze nigdy nie robiła, a tym bardziej z soczewicą, ale pomysł mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pierogi zamrażasz już upieczone ,czy surowe ,nie tracą na smaku?Chcę zrobić dla wiekszej ilości osób i nie wiem czy może noc leżakowania w lodówce wystarczy i nie muszę zamrażać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pierogi zamrażam upieczone, surowych nie próbowałam zamrażać. Na smaku nie tracą, aczkolwiek wiadomo świeże są najlepsze - są delikatne, puchate, odgrzewane są już lekko chrupkie, ale również smaczne.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...