Sałatka z łososiem, szparagami i jajkami przepiórczymi

Święta, święta i po świętach. U nas w tym roku święta były inne - mieliśmy małe porcje tego i owego, takie porcję bardziej na smaka, niż na objedzenie! Nie było babek, ani mazurków, był sernik i desery z owocami. Wszystko lekkie w smaku, lekko słodkie z kwaskową nutką od owoców! Jakie to były pyszne święta! Była u nas też ta sałatka - może być dla 3-4 osób na przekąskę czy przystawkę, ale może też służyć jako porcja obiadowa - u nas tak właśnie było! Świeżo, smacznie i zielono! Pysznie!



Składniki:
(2-4 porcje)

świeży łosoś - 200 g,
 200 g fasolki szparagowej,
zielony groszek - dwie garści,
zielone szparagi - pęczek,
jajka przepiórcze - 6 sztuk,
szczypiorek, bazylia, melisa,
wczesne ziemniaki - 5 - 6 mniejszych sztuk,
roszponka,
pesto bazyliowe + oliwa z oliwek,
sól, pieprz, ostra papryka, suszone płatki chilli

Łososia umyć i oczyścić, przyprawić solą, pieprzem, papryką i płatkami chilli i usmażyć. Fasolkę, zielony groszek i szparagi ugotować. Ziemniaki pokroić w talarki i podgotować, odcedzić i odparować, następnie przesmażyć na oliwie na złoto brązowy kolor. Jajka ugotować - 2,5 minuty we wrzątku, następnie włożyć do zimnej wody, aby zatrzymać proces gotowania. Obrać i przekroić na połówki.
Łososia podzielić na kawałki i rozdzielić razem z warzywami pomiędzy dwa talerze, posypać ziołami i podawać z pesto bazyliowym rozcieńczonym oliwą z oliwą do konsystencji sosu.

Smacznego :) 



Popularne posty