piątek, 18 kwietnia 2014

Tarta makowa


W planach na święta Bożego Narodzenia był makowiec, piękne rolady makowe, z pysznym ciastem drożdżowym, ale to były plany. Przed świętami się rozchorowałam i wszystko do świąt robiłam dosłownie w Wigilię! Wstałam po 5 rano i zabrałam się za robotę, żeby tylko nie zawieść gości! Miał być makowiec, ale na rolady nie miałam już czasu, postanowiłam zrobić coś szybszego, nawet z wykorzystaniem gotowej masy makowej. Tak właśnie powstała ta tarta, pyszne delikatne i cienkie ciasto, wilgotne i pełne bakalii wnętrze. Pyszna i bardzo szybka.



Składniki:

275 g mąki tortowej,
200 g zimnego masła,
100 g cukru pudru,
szczypta soli,
2 żółtka z jajek L

400 g masy makowej,*
orzechy, suszone owoce,**
1 jajko L


Mąkę wsypać do miski, dodać cukier puder i sól, wymieszać. Masło pokroić na małe kawałki, wrzucić do mąki i posiekać dobrze nożem, bądź siekaczem do ciasta kruchego. Kiedy masło jest już rozdrobnione dodajemy żółtka i szybko wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki do schłodzenia na 1 godzinę, lub do zamrażalnika na 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy formę na tartę - u mnie o średnicy 25 cm.
Resztę ciasta pozostawiamy na udekorowanie wierzchu tarty - wycinamy foremką do ciasteczek, u mnie gwiazdki. 
Masę makową wykładamy do miski, dodajemy posiekane orzechy i pokrojone suszone owoce, jeśli są bardzo wysuszone możemy je na chwilę zamoczyć we wrzątku. Do masy dodajemy roztrzepane jajko i wszystko dokładnie mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i wstawiamy formę wyłożoną kruchym ciastem, podpiekamy około 15 minut. Po upływie tego czasu formę wyciągamy i wypełniamy przygotowaną masą makową. Wkładamy do piekarnika na kolejne 30 - 40 minut, do lekkiego zrumienienia brzegów i stężenia masy. Następnie na wierzch tarty wykładamy ciasteczka z resztek z kruchego ciasta i dopiekamy jeszcze kolejne 10 minut. Upieczoną tartę studzimy w formie na kratce.
Smacznego :) 

* U mnie gotowa masa makowa
** Orzechy włoskie, siekane migdały, morele, daktyle i rodzynki


5 komentarzy :

  1. Wygląda pysznie :) Szkoda, że nie znoszę maku. :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowna:) mak uwielbiam, smakuje pewnie bosko:)

    Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  3. Podobna do mojej :) Pycha!
    http://zdrowyjezyk.blogspot.com/2013/12/tarta-z-makiem-i-powidami.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Kusząco wygląda. Tyle maku to skarb <3

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...