piątek, 19 grudnia 2014

Tort czekoladowy z cytrusami

Uwierzycie, że już za kilka dni będą święta? Pogoda za oknem wcale na to nie wskazuje!
Jest ciepło, deszczowo i tak jakoś jesiennie.
Za zimą nigdy nie przepadaliśmy, ale święta bez śniegu to nie święta, prawda?
W naszym domu bardzo często na święta był tort - choć przeważnie decydowaliśmy się na bezową wersję, z czekoladą lub orzechami!
My niestety w tym roku nie jedziemy do domu na święta, ale chcemy sobie ten czas zrekompensować i postanowiliśmy przyrządzić kilka wyjątkowych dań, ciast i deserów - między innymi duży tort ;)!
Miał być mocno czekoladowy, z kremem i koniecznie z cytrusami!
W końcu czekolada i cytrusy to połączenie idealne!
Dziś przedstawiamy Wam pyszny tort - ciasto pieczone z dodatkiem startej skórki z pomarańczy, a do kremu dodaliśmy lekko kandyzowane plastry klementynki w syropie, którą dodatkowo wzbogaca aromat wanilii i woda z kwiatów pomarańczy!
Jak smakuje tort? Jest bardzo bardzo czekoladowy, z delikatnym kremem i cytrusowymi aromatami!
Smakuje wspaniale!

Tort jest wyjątkowy z pewnością dlatego, że użyliśmy bardzo wysokiej jakości składników. Kakao, czekolada biała i gorzka, które dodaliśmy do tortu są z profesjonalnej serii MAKRO - Horeca Select. Seria dedykowana jest dla profesjonalnych kucharzy i cukierników. Waga tych opakowań robi wrażenie! Każde z nich jest kilogramowe! Kilogramowa tabliczka czekolady! W przypadku tych "tabliczek" słowo kostka czekolady nabiera zupełnie nowego znaczenia - jedna kostka waży 50 g czyli pół zwykłej tabliczki czekolady! Robi wrażenie, prawda? :)
Kakao jest ciemne, bardzo esencjonalne i aromatyczne, czuć zdecydowaną różnicę w cieście - jest o wiele bardziej czekoladowe! Czekolady pięknie i łatwo można roztopić i wspaniale sprawdzają się do kremów, polew, ale są też bardzo smaczne jedzone kostka za kostką ;)
Świetne produkty, które z pewnością dobrze mieć w domu!
My z pewnością przy nadarzającej się okazji będziemy robić zapasy tych produktów w MAKRO :)

Dodatkowo zachęcamy do odwiedzenia strony MAKRO gdzie znajdziecie wiele inspiracji i przepisów! Jest całe trzydaniowe menu z czekoladą w tle (KLIK) i cudny świąteczny deser - gwiazda z musu czekoladowego (KLIK).



Nasz tort piekliśmy z podwójnej porcji ciasta, aczkolwiek robiliśmy je na dwa razy. Z jednej porcji ciasta uzyskaliśmy dwa blaty tortu. 

Składniki:

5 jajek,
150 g cukru,
120 g mąki,
60 g kakao,
60 g roztopionego masło,
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
skórka starta z 2 pomarańczy,
szczypta soli


Jajka z cukrem umieścić w misie miksera i ubić na puszystą, jasną masę, która znacznie zwiększy swoją objętość. W osobne misce przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oraz sól. Masło rozpuścić i wystudzić, a następnie dodać ekstrakt waniliowy. Do ubitej masy jajecznej dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać przy pomocy szpatułki. Na koniec dodać masło i również delikatnie wmieszać w masę.
Gotowe ciasto przelać do tortownicy wysmarowanej masłem i wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy ok. 35 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, do tzw. suchego patyka. Ciasto w blaszce wykładamy na kratkę, a po przestudzeniu wyciągamy z formy i dalej pozostawiamy na kratce do całkowitego wystygnięcia.


Składniki na krem:

250 g mascarpone,
330 ml śmietanki kremówki 30 %,
100 g białej czekolady,
3-4 łyżki posiekanych klementynek w syropie

Mascarpone ze śmietanką ubić na sztywną masę, na koniec dodać rozpuszczoną i wystudzoną białą czekoladę. Dokładnie wymieszać, a następnie dodać posiekane klementynki z syropu, które uprzednio należy odsączyć na sitku. 

Składniki na krem czekoladowy:

200 g gorzkiej czekolady,
330 g śmietany 18%,
8 łyżek cukru pudru

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, przestudzić i dodać śmietanę, dokładnie wymieszać. Do masy następnie dodać cukier puder i ponownie dokładnie wymieszać, aby pozbyć się grudek cukru.

dodatkowo : syrop z klementynek do nasączenia ciasta

Każde z ciast przekroić na pół, tworząc cztery blaty ciasta. Dolną warstwę wyłożyć na paterę, skropić syropem pozostałym z odsączenia klementynek oraz rozłożyć część z kremu śmietanowego z mascarpone i białą czekoladą. Na rozsmarowany krem wyłożyć następny blat ciasta, ponownie skropić syropem i wyłożyć kremem, tak samo postąpić z kolejną warstwą, kończąc na ułożeniu ostatniego blatu ciasta. Kiedy tort jest już złożony należy rozsmarować na nim krem czekoladowy. Najlepiej zrobić to przy pomocy szpatuły cukierniczej, na koniec tworząc dekoracyjne mazaje z kremu.

Smacznego :)











14 komentarzy :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...